Illustrasjonsbilde av bru ved Saltstraumen.

Ny utdanning i overvåking av bærende konstruksjoner

Å kunne kartlegge skader på bruer og andre byggkonstruksjoner med avansert sensorteknologi bedrer sikkerheten uten ressurskrevende manuelle observasjoner.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Den nye videreutdanningen på OsloMet – storbyuniversitetet, «Structural Health Monitoring (SHM)», skal ifølge utdanningsinstitusjonen være svært relevant for fagfolk som prosjekterer store og komplekse bruer og bygninger, eller jobber med deteksjon av skader på ulike byggverk.

Stort behov for vedlikehold

Det bygges mange nye bruer over hele verden, og det er stort behov for vedlikehold. I Norge finnes det over 20.000 bruer, og dagens kontroller er ofte basert på ressurskrevende manuell observasjon.

For å oppfylle krav til allmenn trygghet er det behov for mer systematisk og automatisert overvåking, skriver OsloMet i en pressemelding i forbindelse med kunngjøringen av studiet.

Den nye videreutdanningen gir kunnskaper om hvordan konstruksjonens tilstand kan overvåkes automatisk med dataprogrammer, analysemetoder, sensorer og bruk av standarder, såkalt «structural health monitoring procedures».

Spesielt relevant for samferdselsjobber

Videreutdanningen er skreddersydd for ingeniører med bachelor- eller mastergrad i bygg, konstruksjon eller maskinteknikk, som jobber i byggenæringen, offentlige etater eller i konsulentselskap.

Emnet er spesielt relevant for dem som jobber med samferdsel og infrastruktur.

Etter å ha tatt videreutdanningen, skal man inneha kunnskaper og ferdigheter som kan brukes helt konkret i overvåking av bygg og konstruksjoner.

De første studentene begynner våren 2021, og det blir løpende opptak til videreutdanningen i perioden 15. oktober til 1. desember 2020.

Ti studiepoeng

- Vi er glade for at vi nå kan tilby utdanninger utover de tradisjonelle bachelor- og masterstudiene, sier instituttleder Hallgrim Hjelmbrekke ved Institutt for bygg- og energiteknikk.

- Vi retter våre videreutdanninger mot dem som allerede er i jobb, og som ønsker mer dybdekunnskap i sitt arbeidsområde.

- Vi tilbyr nå et samlingsbasert emne på ti studiepoeng som er svært relevant for dem som jobber i byggenæringen, og vi håper at mange benytter anledningen til å heve sin kompetanse, sier Hjelmbrekke.

Det nye deltidsemnet har en kombinasjon av forelesninger og selvstudium.

Les mer om videreutdanningen Structural Health Monitoring.

Powered by Labrador CMS