Med sine 17 tonn og en råsterk motor på 255 hk er Euromach R145 verdens største edderkoppgraver. Engcon leverer tiltrotator til maskinene. Foto: Engcon
Med sine 17 tonn og en råsterk motor på 255 hk er Euromach R145 verdens største edderkoppgraver. Engcon leverer tiltrotator til maskinene. Foto: Engcon

Utstyrer verdens største

Engcon leverer tiltrotatorer til verdens største edderkoppgraver.

Publisert Sist oppdatert

Euromach R145 som den aktuelle maskinen heter, kan nå utføre alle tenkelige oppgaver fra ett og samme sted ved klatring i bratt terreng. For med sine 17 tonn, og en råsterk motor på 255 hk, kan Euromach R145 titulere seg nettopp som verdens største edderkoppgraver. For å gjøre den enda mer effektiv, utstyres den nå med tiltrotator fra Engcon, skriver Engcon i en pressemelding.

Italienske Euromach produserer edderkoppgravere fra 1,5 til 17 tonn. Maskinene er spesiallaget for å kunne klatre i bratt terreng der tradisjonelle hjul- og beltegravere ikke kommer frem. Samarbeidet med Euromach har funnet sted via Engcons italienske forhandler Spektra.

– Jeg og Spektras selger Antonio Stucci har sammen spesifisert en EC219-tiltrotator som passer maskinen perfekt, sier Engcon-selgeren Peter Högberg.

En smidig klatrer

Euromach R145, også kalt Big Foot, har fire hydrauliske og hjulutstyrte «ben» som, uavhengig av hverandre, trekkes inn og ut både i bredden og lengden. Dette gir en arbeidsbredde på 2430 mm – 4740 mm, og lengden kan variere fra 5900 mm til 6700 mm. Dette gjør Big Foot til en smidig klatrer som, til tross for vekten, kan komme til der de fleste andre kjøretøy må gi opp.

Engcon i enden av stikka.
Engcon i enden av stikka.

Når Big Foot ikke står stille på hjulene, kan den felle ut ekstra klør, noe som gjør at maskinen kan «klore» seg fast i hellingene. Når man har posisjonert seg med maskinen, f.eks. dypt nede i en kløft, er det sjelden mulig å forflytte maskinen, og da kommer tiltrotatoren til sin rett. Tiltrotatoren fungerer som maskinens håndledd, og det gjør at Big Foot enkelt kan rotere den til ønsket posisjon, skriver Engcon.

– Ja, det er akkurat hva Euromach tenker, og med tiltrotatoren kan føreren utføre alle tenkelige oppgaver fra en og samme posisjon, noe som gjør verdens største edderkoppgraver enda mer effektiv og fleksibel, sier Peter Högberg.