BRANSJEDIREKTØR: Yngve Torkildsen og Norsk Utleieforening skulle egentlig arrangert Utleiekonferansen i vinter, men denne måtte avlyses på grunn av covid-19.

- 35% av maskinene er utleiemaskiner!

BRANSJEFORENINGEN: I dette intervjuet tar bransjedirektør Yngve Torkildsen i Norsk Utleieforening temperaturen på status i utleiebransjen og belyser trender som er i vinden. Bransjen er milliardbusiness, og man ser utleiemaskiner nær sagt på alle prosjekter.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Egentlig skulle Torkildsen ønsket bransjen velkommen til Utleiekonferansen på Gardermoen nå i februar, men ettersom det ikke er greit med store sammenkomster nå, måtte arrangementet dessverre avlyses. Men bransjedirektøren har masse å formidle på vegne av selskapene til bygg- og anleggsbransjen likevel.

Milliardomsetning

Norsk Utleieforening har 30 medlemsselskaper, men foreningen betjener 130 enheter. I dette ligger det at mange utleieselskaper har en rekke avdelinger rundt i landet som i prinsippet fungerer som egne selskaper, og foreningen betjener ofte avdelingene i tillegg til moderselskapet. Det finnes flere utleieselskaper enn dette i Norge, men alle de største, med 2-3 unntak, er medlemmer. I 2018 (da den siste omfattende gjennomgangen ble gjort) omsatte utleieselskapene (både medlemmer og ikke-medlemmer av Norsk Utleieforening) for 9,5 milliarder kroner.

Miljø og utslipp

- Om Norsk Utleieforening skal trekke noen store linjer for utviklingen i utleiebransjen – hvordan ser bildet ut?

UTSLIPPSFRITT: Daglig leder Nina Aasland og forretningsutvikler Jone Ølberg i Naboen Utleie med en elektrisk Manitou 200 ATJe-bomlift.

- Veldig stort fokus på miljø, og veldig mange fossilfrie og utslippsfrie maskiner og utstyr. Mange av våre medlemmer er i front i investering av slike maskiner, og veldig mange som tilbys markedet kjøres på biodiesel. Her har det for øvrig skjedd veldig mye i 2020. Det har vært mye snakk om fossilfrie maskiner i tre-fire år, men det har vært et dilemma at flere maskinleverandører ikke har turt å gi garanti for maskinene om de skal kjøres på biodiesel. Dette har igjen blitt et dilemma for våre medlemmer når utstyret skal tilbys entreprenører og andre. Hvem har ansvaret om noe går galt? Om en maskin stopper for en entreprenør, kan det fort være spørsmål om noe har skjedd på det aktuelle prosjektet, eller om dette er slitasje fra tidligere prosjekter. Men på dette området har maskinleverandørene blitt mer medgjørlige, sier Torkildsen.

Gir råd før prosjekter

- Når vi kommer til elektriske maskiner har våre medlemmer kjøpt elektriske lifter, minigravere og små hjullastere i flere år. På byggvarme har det skjedd veldig mye det siste året med nye krav til miljø. Det går fra diesel og gass til strøm og pellets på det området, sier Torkildsen videre.

FOKUS: Maskiner på el er i fokus i bransjen, her et eksempel fra det utslippsfrie prosjektet Olav V Gate i Oslo. Men utvalget elektriske maskiner er fortsatt ganske begrenset.

- Miljø og redusert utslipp er generelt veldig i fokus i samfunnet nå. Beskriv hvor mye oppmerksomhet dette får hos utleieselskapene, hva kundene til utleieselskapene forventer og hva miljø har å si for innkjøpene som utleieselskapene foretar seg?

- Det er topp fokus på dette i bransjen. De store byggherrene bruker ofte foreningen som sparringspartner når de skal bestemme hvor strenge krav det er mulig å sette i ulike prosjekter, altså hva som er realistisk å be om. Om byggherrene sier at alt skal være utslippsfritt i et prosjekt, hender det vi råder dem til å justere noe. Det finnes noen få store maskiner som tilpasses i Norge, men de er kostbare og det tar lang tid å bygge dem, sier Torkildsen.

Blir flere utleiemaskiner

Bransjedirektøren sier at andelen leiemaskiner, av det totale antallet som er i drift i Norge, har ligget på rundt 35% de senere årene. Kilder A&T har snakket med mener den aktive maskinparken i Norge regnes å være rundt 34.000-35.000 maskiner. Med aktive menes maskiner som kjøres i profesjonelt bruk og ofte er i drift. Torkildsen tror andelen utleiemaskiner vil øke, og det av flere grunner.

- Etableringen av Rental Group som er en stor konsolidering av flere selskaper, tror jeg vil påvirke noe. De leier ut riktig store maskiner, og maskinparken tilbys bredere enn til Hæhre og Isachsen. Generelt ser vi også at flere og flere entreprenører og andre, ser fordelen av at man blir mer fleksibel ved å leie enn å eie, at man frigjør kapital og reduserer egne service- og vedlikeholdskostnader. Jeg tror flere av de store kommer til å selge ut flere egne maskiner, og heller leie etter behov. Det er ikke moro å sitte med store og dyre maskiner om de ikke er i bruk, sier Torkildsen.

Utviklingen han spår vil komme, trekker han inn i et større og internasjonalt perspektiv.

- I European Rental Association (ERA) der vi er medlem, er trenden med utleie økende. Det vil overraske om ikke det samme skjer i Norge. Storbritannia topper med i overkant av 60% utleiemaskiner, og Tyskland kommer like etter med litt under 60%. Jeg har god tro på at utleie vil være jevnt økende i årene som kommer, sier Torkildsen.

Forskjell på bygg og anlegg

- Om det går an, hvordan skiller utleie til bygg og anlegg seg fra hverandre?

- Den største produktgruppen innen utleie er lifter som brukes over alt, bygg og anlegg. Jevnt over har både bygg og anlegg vært ganske skånet for covid-19 og det vanskelige siste året, men vi ser at de som har organisert seg mot store anlegg og infrastruktur ikke har vært riktig så sterkt berørt som medlemmene som har vært mer rettet mot bygg.

- Hvordan har egentlig covid-19 påvirket utleieselskapene?

- Omtrent som for kundene våre i bygg- og anleggsbransjen. Vi kommer gående i de samme skrittene som dem. Medlemmene våre har vært raske og flinke til å organisere utlevering og innlevering av maskiner og utsyr på en effektiv måte, der det er lagt opp til at kunder som henter og leverer utstyret selv ikke trenger å komme i mye menneskelig kontakt. Bestillingen står klar når kunden kommer for å hente. Når det gjelder investeringer i nye maskiner, kjenner jeg imidlertid ikke til hvordan det har vært i 2020 sammenlignet med 2019.

Utviklingen videre

- Hvordan ser Norsk Utleieforening på fremtiden? Er det covid-19 og vaksine som bestemmer utviklingen videre, eller ser man tendenser i en eller annen retning - tross at smitten ikke er over og alle ikke er vaksinert ennå?

Markedsrapport fra European Rental Association, utgitt høsten 2020, som forteller om utleiemarkedet i Europa. Foto: ERA

- Vi er som nevnt medlem av ERA som er den europeiske utleieforeningen. ERA utarbeider markedsrapporter med estimater og «forecaster», og den ferskeste kom ut sist høst. Der estimerer ERA et fall i omsetningen fra 2019 til 2020 på 5%, hovedsakelig på grunn av covid-19. Jeg tror dette er litt høyt for Norges del, og det kan være forskjeller fra selskap til selskap. Jeg tror heller vi ligger på 2-3% ned. Videre mener ERA at 2019-nivået vil hentes inn i 2022, sier Torkildsen.

Kontrakter

- Som forening for utleieselskapene til bygg- og anlegg, hvilke saker, spørsmål og utfordringer har dere jobbet spesielt mye med det siste året?

- Vi har et samarbeid med Norsk Standard som går på kontrakter. Dette har vi har brukt mye tid på. Norsk Standard-kontraktene som ofte benyttes av våre medlemmer, er ikke alltid så godt tilrettelagt for våre medlemmer, entreprenørene eller byggherrene. Det blir ofte mye flikking på kontraktene for å tilpasse dem. Nå jobber vi sammen med kundene våre, og med juristene i Norsk Standard som tilrettelegger og samler informasjonen, om å få bedre kontrakter som er tilpasset utleie av maskiner og utstyr. Dette vil være bedre for våre medlemmer og kundene, og vil bidra til å redusere misforståelser og konflikter. Dette går like mye på å få nøyaktige betingelser inn i kontraktene i tilbudsfasen, som om hvordan eventuelle konflikter skal løses når utstyret leveres tilbake, sier Torkildsen.

Powered by Labrador CMS