– Vi har valgt å ta en posisjon og skal sitte i førersetet i elektrifiseringen av maskinparken, sier avdelingsleder Svein Erik Bjerkrheim i Agaia. Her med en helt ny elektrisk hjulgraver som skal brukes på et av anleggsgartnerens mange uteromsprosjekter.

Agaia har investert 154 millioner kroner i elektriske maskiner, biler og utstyr

- Det handler rett og slett om «licence to play», sier administrerende direktør Petter A. Vistnes i Agaia.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2020 har anleggsgartnerfirmaet Agaia brukt 154 millioner kroner på elektriske maskiner, biler og utstyr.

Alle Agaias elektriske maskiner uniformeres likt i en lys blå farge. Denne batterigraveren fra Volvo er i bruk på Skårerparken, hvor byggherre Lørenskog kommune har mål om å redusere klimagassutslipp i hele prosjektet med minst 30-50 prosent.

Den siste tilveksten er en 16 tonns elektrisk hjulgraver fra Doosan som nylig ble overlevert til Agaias maskinavdeling i Drammen. I løpet av fjoråret ble også to 24-tonns batterielektriske gravere fra Volvo innlemmet i den elektriske porteføljen hos Norges største anleggsgartnerfirma.

Maskin- og utstyrsparken består av et stort antall objekter, fra gressklippere og løvblåsere, til biler, hjullastere og gravemaskiner på flere titalls tonn. På litt over tre år har Agaia tatt store steg i elektrifiseringen.

– Vi har valgt å ligge i forkant når det gjelder ny teknologi og har blant annet som mål at hele bilparken skal være utslippsfri innen 2025. Dette gjør oss godt posisjonert i overgangen til det grønne skiftet, sier Svein Erik Bjerkrheim, avdelingsleder for biler, maskiner og verksted (BMV) hos Agaia.

«Licence to play»

Administrerende direktør Petter A. Vistnes i Agaia.

Agaia har til enhver tid et stort antall prosjekter gående, i tillegg til de store som Regjeringskvartalet, Drammen sykehus og Skårerparken i Lørenskog. Aktivitetsnivået innen vedlikehold og skjøtsel er betydelig, blant annet med Frognerparken for Oslo kommune.

– Vi ønsker først og fremst å sette standard for en bærekraftig fremtid, og det gjør vi blant annet gjennom måten vi produserer på. Utskifting av fossile maskiner til utslippsfritt og fornybart er en sentral del av denne strategien, sier administrerende direktør Petter A. Vistnes i Agaia.

En stor andel av Agaias kontrakter er for offentlige byggherrer, hvor klima- og miljøkrav stadig skjerpes.

– I forhold til kravene, som kommer både fra EU, fra politisk hold og byggherrer skal vi hele tiden ligge i forkant. Det handler rett og slett om «licence to play», avslutter Vistnes.

Powered by Labrador CMS