FULL FART: Nå er det full fart på produksjonen bak daglig leder Ernst Vidar Hanssen (t.v.) og driftssjef Jar Are Karlsen, men det har vært et krevende år for Bergneset Pukk & Grus AS i Storsteinnes i Troms. Foto: Klaus Eriksen

Bergneset Pukk & Grus «boostet» opp produksjonen

STORSTEINNES: Bergneset Pukk & Grus AS i Storsteinnes i Troms, startet 2020 med å «hamstre» nye maskiner og starte en storstilt satsing. Så kom nedstengningen.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Planen var klar. Bergneset Pukk & Grus (BPG) skulle øke fra to til tre trinns knusing. Selskapet ville øke produksjon og kvalitet, blant annet med øye for å komme seg inn på asfaltmarkedet på sikt. Det kommer store prosjekter i området sør for Tromsø i tiden som kommer, og BPG ville være klare til å levere.

HJULLASTER: Produksjonen på øvre nivå i bruddet mates av hjullaster som henter steinen. Foto: Klaus Eriksen

Fem maskiner

Derfor bestilte selskapet på relativt kort tid en Metso LT300GP spindelknuser (fra Metso Outotec i Norge), en Terex 984 horisontalsikt og to nye stackere for opplagring (alle fra Mineralteknikk AS). I tillegg ble det kjøpt et nytt sorteringsverk, Terex 693, for produksjon av betongtilslag av morene. Den produksjon foregår på Stormoen i Balsfjord. Herligheten kostet 13-14 millioner kroner, selskapets største enkeltinvestering noensinne. Disse maskinene i kombinasjon med de andre maskinene i bruddet i Balsfjord kommune, har rigget selskapet for kommende prosjekter i distriktet.

FLERE STEDER: Dette bildet er fra produksjonen på det øvre nivået i bruddet i Balsfjord kommune. Foto: Klaus Eriksen

Daglig leder Ernst Vidar Hanssen innrømmer glatt at det som skjedde etterpå, og delvis midt i leveringen av de nye maskinene, traff selskapet med en rett høyre. Statsminister Erna Solberg stengte Norge 12. mars i fjor, og i begynnelsen trodde man at dette var et vindpust som ville gi seg ganske raskt. Men brisen var nok noe kraftigere enn antatt, og dette i kombinasjon med en pågående omlegging av fylkesgrensene og nye sammensetninger, gjorde at 2020 ble et tøft og merkelig år. Tøft fordi omsetningen gikk ned 20% totalt (tilsvarer ca. 10 millioner kroner i nedgang for selskapet), og merkelig fordi svingningene ble voldsomme. Juni 2020 ble tidenes beste måned for selskapet. Forhåpningene var store inn mot høysesongen som normalt er august, september og oktober, men da var telefonen taus som en østers.

- Nå er imidlertid følelsen mye bedre enn den var i 2020, og pengene finnes i fylkeskommunen, sier Hanssen.

STOR SPREDNING: Terex-horisontalsikten med sikteflate på 11,8 m2 separerer fire fraksjoner ut og sender overstørrelsen tilbake til finknuseren. Foto: Klaus Eriksen

Sikteverket

I dag står selskapet som selger rundt 350.000 tonn i året, godt rustet til å levere steinprodukter til kommende prosjekter og entreprenører som trenger masser. Noe av «hemmeligheten» i den nye produksjonslinjen, er den digre Terex horisontalsikten med et dekke på hele 11,8 m2. Den «spytter» ut fire fraksjoner, og sender samtidig overstørrelser tilbake til finknuseren igjen.

- Vi får større produksjon og bedre kvalitet selv om vi dessverre også får litt mer finstoff i horisontalsikten. Tidligere var det vanskelig å ta ut de minste fraksjonene i dårlig vær. Nå med større sikt som ligger flatt, får vi ut dette, sier Hanssen og sier de får ut 0-2, 2-6, 6-11, 11-22 og 22-90 fra det nye Terex-sikteverket.

KLAR FOR NESTE SALVE: Riggen har boret opp hullene til neste salve. En normal salve i bruddet er på 10 tonn sprengstoff som løsner 15.000 til 18.000 fm3. Foto: Klaus Eriksen

BPG har gått for kun mobilt utstyr i bruddet, og når situasjonen og logistikken tillater det, settes maskinene i tog. Da A&T var på besøk tidlig i mars, sto toget med grovknuser, finknuser og horisontalsikten i en pen rekke bak Hitachi-lasteren ZX470LCH som øste på fra den ferdigsprengte røysa. I andre enden lå det fire hauger med ulike fraksjoner som en Cat 966M-hjullaster sørget for å holde nede.

- Her har vi satt det opp i tog, men det blir ikke alltid sånn. Det tar lang tid å sette det opp, og å flytte etter, sier Hanssen som et nivå høyere enn der toget sto parkert, også hadde en singel finknuser som ble matet av en hjullaster som fysisk hentet steinen.

Powered by Labrador CMS