Mineralteknikk AS arrangerte seminar for vasking av masser:

OVERRASKENDE MANGE: Daglig leder Arne Kenneth Øvstebø (t.v.) og ansvarlig for vaskeanleggene og gjenvinning, Audun Ørbeck, trodde at rundt 10-15 skulle melde seg på seminaret, men i stedet fikk de 85 registrerte!

«De fleste er på stadiet der de lurer på hvor de skal begynne»

GARDERMOEN: Vasking av masser er i vinden. Men de fleste dette er aktuelt for, vet trolig ikke hvordan de skal komme i gang.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

VELKOMMEN: Daglig leder Arne Kenneth Øvstebø ønsker velkommen til seminaret og erkjenner at agenturet på Terex Washing System er noe han virkelig hadde lyst på, og som Mineralteknikk AS fikk tidligere i år.

Dette er inntrykket Mineralteknikk AS sitter igjen med etter å ha snakket med ledere i pukkverk, entreprenører, kommuner og «you name it» rundt i det ganske land. Vasking av masser er «in» og det er nødvendig for å bruke opp de ressursene som allerede ligger rett foran oss, ferdig i hauger. Rundt i Norge ligger det mange millioner tonn med «nullstoff» som tidligere, og mange steder fremdeles, regnes som avfall. Poenget er at dette i de aller fleste tilfellene er fullt brukbare masser som kun trenger en runde til med bearbeiding før de kan selges eller brukes av eieren selv.

Nytt agentur

Mineralteknikk AS fikk agenturet på Terex Washing System, vaskeanlegg for masser, i kjølvannet av at selskapet kjøpte konkursboet etter Scandia Maskin tidligere i år.

- Dette er virkelig et agentur jeg har ønsket meg, og dette var en viktig del av grunnen til at vi kjøpte konkursboet, sier daglig leder Arne Kenneth Øvstebø.

Foruten at Terex Washing System er flyttet over i Mineralteknikk, sørget han raskt at Scandia Maskin fortsatte virksomheten, men uten de tidligere eierne og med fokus på slitedeler til knuse- og sikteverk som var opprinnelsen til selskapet. Nok om det. I november arrangerte Mineralteknikk et gratis seminar på et av flyplasshotellene på Gardermoen om temaet vasking og gjenvinning av masser, og interessen var formidabel.

PÅ REKKE OG RAD: Syv representanter fra Terex Washing System tok turen for å gi norske kunder og interesserte all kunnskap de trengte om faget.

Tok helt av

- Vi har vært i kontakt med en del aktører, og tenkte at vi kunne invitere alle sammen til et felles opplegg fremfor å reise ut til hver og en. Derfor inviterte vi til gratis seminar med eksperter fra Terex Washing System, og det tok helt av. Så mange meldte seg på at vi faktisk måtte bytte hotell fra et mindre til et større her på Gardermoen, sier Øvstebø.

85 deltakere meldte seg på fra bedrifter over hele landet. Mineralteknikk trodde kanskje 10-15 skulle komme. Da Terex Washing System hørte om interessen i Norge, bestilte de flybilletter og hotellrom til ikke mindre enn syv eksperter som deltok på seminaret!

Spesialfelt

Mineralteknikk har hatt agenturet på Terex-vaskeanleggene siden vårparten, og jobber allerede nå med flere konkrete prosjekter sammen med kunder. Øvstebø har ansatt Audun Ørbeck, som kommer fra Scandia Maskin, som ansvarlig for Terex Washing System-anleggene og gjenvinning. Ørbeck ser stort potensial i vaskeanlegg hos norske kunder, men samtidig er dette nytt og ukjent for mange.

- De fleste er på stadiet der de lurer på hvor de skal begynne. De ser at det kommer lover og krav, gjenbruk er i vinden, og de vil forberede seg på det som kommer, sier Ørbeck.

- Hva koster det å skaffe seg vaskeanlegg, om man starter med det helt enkleste?

- Det enkleste mobile anlegget ligger på rundt tre millioner kroner, og man kan få anlegg opp til rundt 100 millioner kroner. Det som er spesielt, er at nesten alle med unntak av det enkleste mobile, er anlegg vi må prosjektere og designe ut fra hver enkelt kunde. Massene er ulike, stedene i landet er ulike, hva man ønsker å få ut er ulikt og det varierer i alt fra rene til forurensede masser som skal vaskes, sier Ørbeck.

Miljødirektoratet kom ikke

Øvstebø skyter inn at de inviterte Miljødirektoratet til å delta, da dette kunne bidra ytterligere til å svare på spørsmålene deltakerne skulle ha. Gjenbruk av masser burde være midt i interessefeltet for direktoratet, mente Mineralteknikk. Svaret de fikk var overraskende:

IKKE IMPONERENDE: Svaret fra Miljødirektoratet etter invitasjonen om å delta på seminaret, imponerte ingen i arrangørstaben. Les hele begrunnelsen i artikkelen.

«Vi har mange oppgaver og må prioritere de arenaene som er viktigst. Når det kommer til jordvaskeanlegg, så er det avfallsanlegg som statsforvalteren er myndighet for, og hvor vi veileder statsforvalteren som er klagemyndighet. Dette er et tema vi får mye spørsmål om. Derfor må vi prioritere veiledning overfor statsforvalteren – og ikke gå forbi statsforvalteren og veilede bransjeaktørene direkte. Det blir ikke ryddig. Men som nevnt: Det er gledelig å høre at det er stor interesse for disse temaene i bransjen også, så lykke til med seminaret!»

Dette var et «god dag mann økseskaft»-svar for Mineralteknikk, og under åpningen av seminaret sa Ørbeck at de mistenker at direktoratet ikke helt visste hva de skulle si til deltakerne og derfor formulerte seg slik.

Powered by Labrador CMS