VERDENS FØRSTE: Stackeren McCloskey RF80 på plass hos Hylland AS utenfor Bergen. Dette er verdens første RF80 med «dual power». Foto: Hylland AS

Gitmark leverte McCloskey verdenspremiere til Hylland AS

DUAL POWER: McCloskey-stackeren RF80 «dual power» som Magne Gitmark & Co AS leverte til Hylland AS i mars, er den første av sitt slag i verden.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Verdens første er alltid litt stas. RF80 er en stacker som lastes bakfra, kan lagre massene opptil 9,6 meters høyde, har kapasitet på opptil 800 tonn/timen, rommer hele 10 m3 i matekassen og kan kjøres på både diesel og strøm. Og den 24 tonn tunge maskinen som nå står inne i en hall hos Hylland AS utenfor Bergen, er altså verdens første.

- Det er jo veldig moro. Vi forsto at dette kom til å bli en verdenspremiere da vi solgte den og snakket med fabrikken. Vi spurte om de hadde levert noen før, men på det punktet var den ikke klar engang og de svarte at dette var den første bestillingen de fikk. Men dette er ikke risikosport med tanke på barnesykdommer. Alle komponentene er godt utprøvd i eksisterende McCloskey-produkter, sier Gitmark-selger Dan Fredrik Oustad.

Nok en maskin

SIKTEVERK: I handelen inngikk også grovsikteverket R155. Dette er faktisk det andre R155 som Hylland AS tar i bruk. Foto: Hylland AS

Samtidig med leveransen av stackeren, leverte Gitmark også grovsikteverket McCloskey R155, også dette «dual power» - altså at det har både dieselmotor og en elektrisk motor. Maskinen veier ca. 30 tonn og har «transportmålene» 3,40 m i høyden, 15,30 m i lengden og 2,90 meter i bredden. Maskinen har tre fraksjoner den skiller ut, og høyden på haugene under disse er 3,75 m for overstørrelser og 3,96 m og 3,60 m på de to beltene på siden av maskinen.

Begge maskinene benyttes på et Hylland-mottaket der de håndterer forurensede masser. Stein separeres først, og deretter renses og behandles de øvrige massene for gjenbruk.

- Dette er maskin 3 og 4 vi leverer til Hylland. Selskapet har fra tidligere ytterligere et R155 grovsikteverk, samt en grovknuser, sier Oustad.

Fleksibelt

Oustad påpeker at «dual power»-maskinene er hensiktsmessige for å ivareta fleksibiliteten. Er det strøm der man plasserer maskinen, så kan den kjøres uten utslipp. Må maskinen benyttes et sted det ikke et strømopplegg, eller om det oppstår strømbrudd, kan man fyre opp dieselmotoren. Han legger også til at «dual power» maskinene oftest kvalifiserer til Enova-støtte.

Powered by Labrador CMS