STENGSEL: Montering av nytt reingjerde langs den norsk-russiske grensen.

Her bygger de gjerde mot Russland

Norsk gjerdefirma bygger flere kilometer med nytt gjerde.

Publisert Sist oppdatert

Både mennesker og reinsdyr må ha papirene i orden for å krysse den norsk-russiske grensen. Det er derfor bygget et 150 kilometer langt gjerde for å holde norske reinsdyr på norsk side av grensen.

Deler av grensegjerdet er fra 1954 og er nå modent for utskifting.

Nytt gjerde

Landbruksdirektoratet har inngått en kontrakt med HT Gjerde Finnmark om nytt gjerde på den sju kilometer lange strekningen mellom Storskog og Hamborgvatnet.

 Kontrakten er på 3,7 millioner kroner, og det nye gjerdet skal være på plass innen 1. oktober i år.

GRENSE: Gjerdebyggerne må hele tiden holde seg på den norske siden av gjerdet de setter opp.

Grensegjerdet er viktig da det er både dyrt og tidkrevende å håndtere reinsdyr som krysser grensen og beiter på russisk side.

Ulovlig grensekryssing

De strenge reglene for grensepassering skaper utfordringer både for reinsdyr og dem som skal montere det nye gjerdet.

− Montørene må hele tiden holde seg på norsk side av grensen mens de jobber med å sette opp gjerdet, noe som gjør arbeidet ekstra krevende, sier Magnar Evertsen som er fagdirektør i Avdeling reindrift i Landbruksdirektoratet.

Reinsdyrene har ikke i samme grad fulgt regelverket. Når norske reinsdyr havner på russisk side, skaper det både økonomiske og byråkratiske utfordringer.

Kostbar grensekryssing

Hittil i år er det 42 norske rein som har tatt seg over grensen og beitet i en nasjonalpark på russisk side. Etter kontakt med russiske myndigheter er 40 av disse hentet tilbake til Norge, og de to siste forventes å følge etter.

− Det er et par år siden sist russiske myndigheter tillot å hente tilbake norsk rein. Så dette er et veldig positivt signal fra russisk side, i en tid med geopolitiske spenninger, sier Evertsen.

Men det er ikke noe gratismåltid for reinsdyrene.

Russiske myndigheter krever cirka 50.000 kroner for hvert dyr som har beitet i Pasvik Zapovednik nasjonalpark på russisk side.

Reinsdyrene møtte en ublid skjebne etter returen til Norge.

Avlives etter grensekryssing

− Vi har mottatt et brev fra Mattilsynet om at tilbakeføring av rein til Norge ikke er tillatt i henhold til gjeldende rett. De 40 reinsdyrene ble alle slaktet, i frykt for at de skulle dra tilbake til Russland. Det er mulig Mattilsynet i fremtiden vil kreve at dyrene i tillegg skal destrueres, sier Evertsen.



Powered by Labrador CMS