SPED BEGYNNELSE: Sementstøperiet til Thor Albertsen og Nestor Ekmann startet i enkle former I 1922, den første produksjonen av sementtakstein foregikk under en presenning trukket over noen staur. (Foto: Midt-Norsk Betong)

Hundre år med Midt-Norsk Betong

100-ÅRING: En stødig bedrift i Midt-Norge rundet 100 år i 2022!

Publisert

Jubileet til Midt-Norsk Betong AS ble feiret med en stor festmiddag på Stiklestad rett før sommeren. Ikke helt tilfeldig var det hundre gjester med på feiringen.

I HUNDRE: − Det var stor stas og trekkspillmusikk der grunnleggerens egne låter ble fremført for kunder, leverandører og samarbeidspartnere, forteller salgsleder Roar Olsen som har vært med på dansen i Midt-Norsk Betong i Verdal siden 1985. (Foto: Midt-Norsk Betong)

− Det var stor stas og trekkspillmusikk der grunnleggerens egne låter ble fremført for kunder, leverandører og samarbeidspartnere, forteller salgsleder Roar Olsen som har vært med på dansen i Midt-Norsk Betong i Verdal siden 1985.

Selskapet produserer ferdigbetong og er leverandør av betongprodukter og tilhørende løsninger for vann, avløp, gate, vei, park og hageformål. Fabrikk og lager ligger sentralt plassert på Ørin industriområde i Verdal kommune.

«Ikke rare greiene»

Det var i 1922 av Thor Albertsen og Nestor Ekman startet opp med produksjon av takstein under navnet Albertsen og Ekman. I 1927 ble den første produksjonsmaskinen for betongrør kjøpt, og firmaet hadde skiftet navn til Albertsen & Dillan. Etterspørselen vokste raskt og bedriften utviklet seg. Nye produkter ble satt i produksjon.

VA forum

Dette er en artikkel som har stått på trykk i VA forum, utgave 2 i 2022, og som A&T har fått tillatelse til å trykke.

Da bedriften fylte 30 år, fortalte Thor Albertsen i et avisintervju om oppstarten: «Det var ikke rare greiene det første «fabrikkbygget. Det ble bare satt opp noen staurer som en festet presenninger på. Dermed hadde vi fått i stand en arbeidsplass som viste seg brukbar».

Bygde ny fabrikk egenhendig

Etterspørselen etter takstein ble større enn ventet, og det tok ikke lang tid før den første ordentlige fabrikkbygningen måtte reises. Den var på 10 x 7 meter, og byggearbeidet skjedde for det meste på kveldstid. Både to ansatte og de to eierne tok sine tak med Albertsen sjøl som byggmester.

MIDT-NORSK JUBELGJENG: Fremste rad: Erlend Norum Olsen, Åse Øksnes, Rune Nøstvold Øien. Midterste rad: Adrian Blazinski, Robert Finstad, Cato Flått, Erik Sakshaug Hynne, Arne Jørgen Hallan, Roar Olsen, Svein Eggen, May Eva Sundli, Ståle Olav Kjeøy, Alf Tommy Green, Jan Magnus Bragstad. Øverste rad: Morten Vegard Tiller, Vladimir Makarevics, Arnstein Solberg, Kristoffer Hafskjold Okstad, Rodgeir Geving. (Foto: Ole Alexander Kirknes)

Siden gikk det slag i slag. Etter krigen flyttet fabrikken over i en gammel «tyskerbrakke», og i 1964 bygget de ny og moderne fabrikk på Kjæran.

Oppkjøp og ny fabrikk

Selskapet ble kjøpt opp av Norcem i 1979 og ble i 1988 overtatt av Akergruppen. Fabrikken skiftet navn til Aker Betong AS. Etter noen mellomspill ende dette med at lokale aktører overtok alle eierskapet i 1994, og Midt-Norsk Betong var igjen eid av verdalinger.

I 2006 fikk Midt-Norsk Betong beskjed om at fabrikkområdet de leide ved Kjæran skulle tas i bruk til andre formål. Da var det vinn eller forsvinn, og selskapets ledelse valgte det første. De investerte i ny fabrikk og i 2009 kunne daglig leder Roar Olsen ønske velkommen til den nye betongfabrikken på Ørin.

Siden 2013 har omsetningen i Midt-Norsk Betong blitt omtrent fordoblet til drøye 60 millioner kroner i 2021. Ikke rart at det ble stor feiring på 100-årsjubilanten. Selskapet ble tidligere i år kjøp opp av Loe Rørprodukter.

− Nå ser vi fremover til de neste hundre, sier Roar Olsen.

(Kilde: Fra boka «En bedrift i hundre» som er utgitt i forbindelse med jubileet.)

72 ÅR SIDEN: Her er en gjeng ansatte fra 1950 da bedriften het Albertsen & Dillan. Etter dette er bedriften kjøpt opp en rekke ganger, og eies i dag av Loe Rørprodukter.
Powered by Labrador CMS