MARKERING: JCB-eier sir Lord Bamford (t.v.) fikk med den britiske statsministeren Boris Johnsen under en markering for JCBs storsatsing på hydrogen. Foto: JCB

JCB investerer over én milliard i hydrogen-motorer

UTSLIPPSFRITT: JCB investerer 1,15 milliarder kroner i et prosjekt for å utvikle hydrogenmotor til anleggsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Markeringen skjedde i London sentrum med den britiske statsminister Boris Johnson til stede. Det har i noe tid vært kjent at JCB satser på å tilpasse sine standard forbrenningsmotorer til å «gå på» hydrogen, og dermed kan produsenten tilby rimeligere og helt utslippsfrie løsninger for motorer til bruk i tunge anleggsmaskiner.

Over 100 ingeniører jobber med denne utviklingen nå, og ytterligere 50 skal ansettes. Målet er at den første anleggsmaskinen med hydrogenmotor skal leveres ut i markedet på slutten av 2022.

To maskiner så langt

JCB har allerede presentert en prototyp av motoren på en gravelaster. Under presentasjonen i London ble også en teleskoplaster med hydrogen-motor presentert, og i denne forbindelse ble Boris Johnson avbildet sammen med JCB-eier sir Lord Bamford mens statsministeren koblet en fylleslange til teleskoplasteren.

- Store britiske produsenter som JCB utvikler innovative løsninger for å kutte drivhusgasser, og for å ta britisk grønn industrialisering videre. Det er fantastisk å se hvordan JCBs supereffektive hydrogenmotor som kan få stor betydning for britisk produksjon, vil hjelpe oss å raskt nå klimamålene og sette fart på britisk hydrogenøkonomi. Dette vil være avgjørende for å klare klimaendringene, skape nye arbeidsplasser og tiltrekke oss investorer, sier Johnson.

- Må ha noe annet

- Våre maskiner må gå på noe annet enn fossilt drivstoff. Vi produserer maskiner som drives av dieselmotor. Derfor må vi finne alternativer, og det er det vi nå gjør noe med. Vi investerer i hydrogen ettersom vi ikke tror elektrisk drift er løsningen for alle typer maskiner, og spesielt ikke for vår industri ettersom det kun kan benyttes i mindre maskiner. Det betyr at vi vil fortsette å produsere motorer, men disse vil være supereffektive, konkurransedyktige, høyteknologiske hydrogenmotorer uten CO₂-utslipp som raskt kan være klare for markedet og som er basert på vår eksisterende plattform, sier sir Lord Bamford.

- Dette blir vår industris første hydrogenmotorer, utviklet i Storbritannia av britiske ingeniører, legger JCB-eieren til avslutningsvis.

JCB har produsert egne motorer siden 2004, og har fabrikker i Derbyshire (England) og i Dehli, India. I løpet av 2021 vil selskapet passere 750.000 produserte motorer.

Rosendal Maskin har agenturet på JCB i Norge.

Powered by Labrador CMS