BYTTET: Både Henriette Klock (t.v.) og Emily Biksrud begynte et utdanningsløp for helse og omsorg, men hoppet over til Bygg og anleggsteknikk. Nå er Emily ansatt som maskinfører, mens Henriette har hatt praksisplass i Arne Olav Lund i høst.

Jentene byttet bransje

BÆRUM: Emily Biksrud (22) begynte på helsefag før hun byttet til Bygg og anleggsteknikk. Henriette Klock (18) har gjort akkurat det samme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

De to jentene jobber sammen på VA-rehabiliteringen som Arne Olav Lund AS utfører for Bærum kommune på Stabekk. Emily tok fagbrev forrige sommer og kjører en Volvo EC235-graver, mens Henriette har utplassering fra videregående skole og tilbringer foreløpig mesteparten av tiden i grøfta. Fra neste sommer skal hun i gang med læretiden i samme firma.

Emily Biksrud kommer fra Sigdal og har både en far, en onkel, ei storesøster og mange venner som jobber i anleggsbransjen. Fra hun var liten var hun med pappa ut på jobb. Da hun skulle søke på videregående, hadde hun lyst til å begynne på Bygg og anleggsteknikk. Men flertallet i familien mente hun passet best innen helse og omsorg. Resultatet ble at hun søkte seg dit og begynte der.

- Det gikk ikke så veldig lenge før jeg skjønte at helse og omsorg ikke var min greie. Jeg fullførte skoleåret, og søkte meg Bygg og anleggsteknikk på Landbruksskolen i Åmot, sier Emily Biksrud og flirer.

Tilfeldig

Mens hun gikk på skolen, hadde hun sett for seg hvor hun skulle prøve å få praksisplass og senere læreplass. I det andre skoleåret var det utdanningsmesse på skolen på Kongsberg. En av utstillerne der var Arne Olav Lund AS.

TRIVES: Emily Biksrud (22) begynte læretiden i Arne Olav Lund for fire år siden. Nå har hun fagbrev og stortrives.

Hun kom i dialog med de som sto på standen, og siden har hun bare jobbet i det firmaet. Først som utplassert, etterpå som lærling og det siste halvannet året som maskinfører med fagbrev.

- Jeg fant ut at jeg ville jobbe et sted hvor ingen kjente meg fra før, sier Emily Biksrud. Hun fremhever at det også var viktig å komme inn i et firma hvor «alt er på stell og det er ryddige forhold.

Advart

- Pappa advarte meg om at du må tåle en støyt som jente i denne bransjen, sier Emily Biksrud.

Erfaringen hennes i løpet av de siste fire årene er at det ikke har vært noe problem. Særlig de yngre av kollegaene behandler jentene på lik linje som sine mannlige kollegaer, mens noen av veteranene har snev av de holdningene som var vanlige den gangen de begynte i bransjen.

Men det har aldri skapt verken utfordringer eller problemer i hverdagen.

Byttet

I GANG: Henriette Klock (18) har hatt utplassering fra skolen hos Arne Olav Lund i høst, og fra neste sommer skal hun i gang med læretiden i samme bedrift.

Også Henriette Klock har gjort samme reisen som Emily Biksrud. Hun begynte også på Helse og oppvekstfag, men også hun fant fort ut at det var andre ting som fristet mer. Dermed ble det et bytte av linje også for Henriette.

- Jeg visste hva jeg gikk til da jeg byttet. Tidligere har jeg vært sommerhjelp og visste sånn sett hva jeg gikk til, sier hun.

I hele høst og frem til jul har hun hatt utplassering i Arne Olav Lund opp i tre dager i uka. Etter jul er det tilbake på skolen på Kongsberg for å begynne mer opplæring på de forskjellige maskinene.

Men fra neste sommer også hun i gang med læretiden hos Larviks-entreprenøren.

Powered by Labrador CMS