NARVIK: Kompanjongene Anders Uteng (t.v.) og Torje Løvgren med en av nyinvesteringene. Foto: AT Cranes

Kranetablering ekspress

NARVIK: - Jeg hadde vel en liten gründer i magen, men uten solid pushing fra kamerat og medeier Torje Løvgren hadde neppe AT Cranes AS blitt etablert, sier daglig leder Anders Uteng (46).

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Etter at avgjørelsen om oppstart av nytt firma ble tatt, skjedde etableringen av AT Cranes AS i Narvik i rask takt i fjor. Stiftelsesdato er 12. januar 2021, registreringsdato 4. februar og Anders Uteng og Torje Løvgren har 50/50% eierandel hver i AT Cranes AS.

Nye Liebherr-kraner

Helt fra starten av hadde kompanjongene en klar filosofi. Kranvalg var Liebherr og alle kraner skulle være helt nye.

- Når man starter opp kranvirksomhet er det viktig å legge til rette for kontinuerlig drift, samt gardere seg mot uforutsette driftsproblemer og stopp. Det slipper man med nye kraner og med støtte fra en leverandør med et godt serviceapparat. Gjennom lang kontakt med, og hjelp fra Per og Per Marius Holm hos Liebherr-importør Ing. Hans P. Øen AS, vet vi at både Liebherr-kranene og firmaets oppfølging med service fungerer meget bra. I oppstartsåret investerte vi i tre nye Liebherr-kraner, LTM 1090, LTM 1230 og LTM 1250, forteller Anders Uteng.

DE STØRSTE: Leveringen av de to største Liebherr-kranene LTM 1230 og LTM 1250.

Rett ut i jobb

Den første kranen LTM 1090 ble levert i april og ble stasjonert i Narvik, mens LTM 1230 og LTM 1250 kom i juli 2021 og gikk rett ut i monteringsjobb av vindkraftanlegg i Odalen. Der har driften gått i to-skiftordning med egne og innleide kranoperatører. 250-tonneren Liebherr 1250 har også vært i drift i flere jobber.

Fellesnevneren for både kraner og tre Ford pickuper som ble skaffet samtidig, er at alle er i samme farge med like firmalogoer. – Vi ønsket å fremstå som en enhet og brukte god tid på tilrettelegging i oppstartsfasen, sier Anders Uteng.

VINDKRAFT: Avlessing av vindmølleblader på Engerfjellet.

- Hva med planene videre fremover?

- Vi har bestilt ytterligere to nye Liebherr-kraner som kommer i år, nok en LTM 1250 og den større LTM 1450. Sistnevnte er en 8-akslet 450-tonner og den blir den største mobilkranen nord for Trondheim samt den største som er eid av et nordnorsk firma. Etter tunge investeringer de to første årene er vår målsetting å vokse i sakte fart videre til en passe størrelse. Kanskje vil vi utvide med noen kranbiler etter hvert, sier Uteng.

Han betegner nordområdene i Norge og Sverige som hovedmarkedet, men i et kranmiljøet som relativt sett er lite og oversiktlig må man som aktør være innstilt på å flytte seg dit jobbene kommer. Det gjelder montering av nye vindkraftanlegg både i Norge og Sverige, og det gjelder øvrige løfte-, monterings- og konstruksjonsoppdrag over hele landet.

- Vi reiser dit jobbene er, sier kranentusiasten Uteng som fikk sin kranutdanning ved Anleggsskolen i Sørreisa i 2008. Siden har alt dreid seg om kran og kranmiljøet.

Powered by Labrador CMS