UTVIKLER: Magnus Wallin (t.v.) fra den svenske produsenten Malwa skal utvikle en slik maskin på batteri. Kai Eriksen i Skogservice applauderer initiativet.

Lassbærer med dumperkasse

SKOGSERVICE: En skogsmaskin trenger ikke kun å hogge eller frakte tømmer. Massetransport kan jo også være nyttig. Og hva med at den går på batterier?

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Skogservice AS har agenturet på de svenske skogsmaskinene Malwa. På Park og anleggsmessen på Lillestrøm viste selskapet en modell med dumperkasse bak (i stedet for som lassbærer), og med en ny grip for å laste masse fremfor tømmerstokker. Alt er utbyttbart med hurtigkoblinger for hydraulikken. Lastekapasiteten er seks tonn.

Nå røper produsenten at de jobber med å utvikle en elektrisk dumperversjon med utbyttbare batterier. Det skal kjøres tester med 30 kW batterier. Hvert batteri veier 900 kg og gir maskinen ca. tre timers drift. Sistnevnte avhenger selvsagt av bruk, motstand og vekt i dumperkassen.

Lade hjemme

Poenget med mindre og utbyttbare batterier, er at man kan ta med disse «hjem» og lade dem over natten. Skogsmaskiner befinner seg ikke alltid på de mest sentrale områdene.

SKOGSDUMPER: Dumperkasse på en lassbærer fra Malwa. Maskinen har seks tonns nyttelast, og med grabb fremfor tømmerklype i kranspissen.

- Vi jobber med dette nå og utvikler løsningen fortløpende. Så langt har vi tatt dieselmotoren ut, og satt inn en elektrisk motor. Vi har ikke begynt å optimalisere ting som hydraulikkanlegget til elektrisk drift ennå. Når det står ferdig, skal drift og førerkomfort være som på en dieselutgave, sier Magnus Wallin som er gründer og eier av Malwa.

Presenteres på Elmia

Han sier første versjon skal stå klar til Elmia Wood i Jönköping 2.-4. juni 2022.

- Dette er ting som tvinger seg frem, og det er bra. Vi merker allerede nå at stat og kommuner spør om elektriske maskiner også innen skog, og det vil komme krav til dette etter hvert. Kanskje spesielt mot parker og sentrumsnære områder i kommuner, sier Kai Eriksen som er eier og daglig leder i Skogservice AS.

Powered by Labrador CMS