DOZER-SELSKAP: Br. Bjerkli AS har investert i sin første Liebherr-dozer noen gang, PR736 på 25 tonn. Men selskapet har «alltid» hatt dozer, helt siden gründer Palmer Bjerkli kjøpte sin første i 1971! Foto: Liebherr-Norge AS
DOZER-SELSKAP: Br. Bjerkli AS har investert i sin første Liebherr-dozer noen gang, PR736 på 25 tonn. Men selskapet har «alltid» hatt dozer, helt siden gründer Palmer Bjerkli kjøpte sin første i 1971! Foto: Liebherr-Norge AS

Liebherr-dozerne oppgradert

GENERASJON 8: Dozer-serien til Liebherr er oppgradert til generasjon 8, og her er noen av detaljene.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Dette gleder Eivind Engan i Liebherr-Norge AS stort. Han er salgsansvarlig i Midt- og Nord-Norge, og har opparbeidet seg solid dozer-ekspertise.

- Vi har en veldig positiv utvikling på salget av dozere, og opplever voldsom interesse for de nye Liebherr-dozerne. Dozermarkedet har ligget stabilt på 25-30 i året den senere tiden, og vi spiser stadig markedsandeler av den kaken, sier Engan.

Tre lokale entreprenører

Så langt i år har han levert tre PR736-dozere til entreprenørene Forset Grus AS, Br. Bjerkli AS og Tangstad Transport AS i Midt-Norge. Alle disse er PR736 (25 tonn) som er volummodellen.

NY MASKIN: Rune Rekkebo er maskinfører på Liebherr-dozeren som entreprenøren Br. Bjerkli AS kjøpte på vårparten. Foto: Liebherr-Norge AS
NY MASKIN: Rune Rekkebo er maskinfører på Liebherr-dozeren som entreprenøren Br. Bjerkli AS kjøpte på vårparten. Foto: Liebherr-Norge AS

Maskinen til Br. Bjerkli går på E6-prosjektet til Acciona (Vernes – Ranheim) der entreprenøren er leid inn. Dette er faktisk den største inngåtte avtalen til Br. Bjerkli noensinne, og en liten fjær i hatten i seg selv. Entreprenøren har 10-15 ansatte på prosjektet nå, og en maskinstyrke på 4-5 gravere, to dozere, tre dumpere og 4-5 lastebiler. Mannen i Liebherr-dozeren er Rune Rekkebo.

- Jeg har kjørt dozer i 4-5 år, men dette første gang jeg kjører Liebherr. Denne har hydrostatisk fremdrift, og det er litt uvant, blant annet med giring og svingning. Det er en annen kjørestil, og tar litt tid å komme inn i, sier maskinføreren.

Hydrostatisk drift

Liebherr har alltid sverget til hydrostatisk drift av sine dozerne. Den første enheten med denne type drivlinje ble bygget allerede i 1954(!), ved fabrikken i Kirchdorf an der Iller i Tyskland. Slik har det også blitt siden. Dozerne bygges med kontinuerlig variabel drivlinje, eller trinnløs girkasse om man vil. I dag er for øvrig Liebherrs største dozer, PR 776 Litronic på 73,2 tonn, verdens største dozer med hydrostatisk drift. Denne ligger imidlertid under «mining-utstyr» og er ikke blant generasjon 8-maskinene.

Seks maskiner

Men det gjør seks andre modeller, og den siste ut er PR766 (ca. 60 tonn) som «fikk sin» oppgradering i vinter. Dermed er hele anleggsdozer-porteføljen til Liebherr oppgradert nå. De seks modellene strekker seg fra PR716 på rundt 15 tonn til nevnte PR766 med høy sprocket. De seks generasjon 8-modellene har motoreffekt fra 132 hk på den minste til 422 hk på 60-tonneren. Dozer-skjærene varierer fra 2,92 m3 på den minste til 17,0 m3 på den største valgmuligheten på PR766. Maskinene kan kjøres i Eco-mode, eller med mer og konstant motorkraft under tøffe forhold. Det er også lagt mye vekt på å ha godt med krefter i arbeidsområdet.

En stor oppgradering på maskinene er at de har fått Liebherr Silent Design. Dette er et spesialutviklet støyreduserende tiltak, og det mest avanserte som noen gang er montert i Liebherr-dozerne, meldes det om.

En viktig endring for føreren er den nye 9-tommers skjermen i hytta. En annen endring er at arbeidshydraulikken er styrt elektronisk, noe som har gjør det mulig med flere automatfunksjoner som f.eks ristefunksjon på skjær og automatisk heving av skjær ved revers.

Assistentnivåer

Man kan velge tre assistentnivåer, og Liebherr kaller disse «Free Grade», «Definition Grade» og «3D Grade».

Free Grade består av aktiv stabilisering av skjæret når man jevner ut store flater, ramper eller fyllinger. Teknologien hjelper føreren å holde fokus på jobben som skal gjøres og omgivelsene rundt, slik at man reduserer faren for å komme i farlige situasjoner.

Definition Grade gir muligheten for å modellere en 2D-overflate uten roterende laser. Alt man trenger er et referansepunkt fra stikkeren. Man stiller inn hvor mange grader helling man skal doze, og skjæret tiltes automatisk inn og føler denne gjennom linjen.

Leica maskinstyring

GOD FART: Eivind Engan i Liebherr-Norge AS melder om godt salg av dozere de senere årene.
GOD FART: Eivind Engan i Liebherr-Norge AS melder om godt salg av dozere de senere årene.

3D Grade er det mest avanserte assistentnivået, og det vi mistenker flest norske kunder vil velge. Dozere med dette nivået kan leveres ferdig montert og kalibrert fra fabrikk med Topcon 3D maskinstyring. Dozerne er også klargjort for ettermontering av Trimble eller Leica maskinstyring for de som ønsker dette. Uansett leverandør, kunden får full maskinstyring integrert i maskinen.

- Leica har vært vår samarbeidspartner på dozere i Norge, og alle maskinene vi har levert av generasjon 8 har Leica maskinstyring med takmonterte antenner, sier Engan.

Det er seks-veis justeringsmuligheter på skjæret for de minste modellene PR716-PR736 (ca. 15-25 tonn). Dette gir selvfølgelig langt større muligheter. På de større maskinene er det det blad med pusharmer som brukes. Alle modellene har fortsatt hydraulisk hytteløft for god servicetilgjengelighet.

PS: I sommer har Liebherr-Norge AS en demorunde med volummodellen PR736 fra Østlandet til Midt-Norge som er de to store dozerområdene i Norge. Maskinen vil være tilgjengelig for demo et godt stykke ut i august.

Powered by Labrador CMS