STORE: Skanska er den entreprenøren som skal sprenge ut mest stein i Oslo-området den kommende tide. De jobber med Fornebubane, ny E16 over Sollihøgda, ny E18 vestover ut av Oslo og den nye vannforsyningen til Oslo.

Mange store prosjekter

OSLO: Det er rekordmange store infrastrukturprosjekter i og rundt Oslo. Fem av største prosjektene er det Skanska som driver.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Alle de fem prosjektene Skanska er i gang med, har kontraktsverdi over 500 millioner kroner og opp til godt over tre milliarder kroner.

De fem prosjektene er forberedende arbeider på ny vannforsyning til Oslo, stasjons- og baseområde for T-banen på Fornebu, forberedende arbeider for ny europavei vestover fra Oslo, siste etappe på ny E16 igjennom Bærum og de har også fått kontrakten på den 19 kilometer lange TBM-tunnelen til den nye vannforsyningen til Oslo.

Del av strategi

- Vi har hatt en strategi i mange år om å være i markedet for de store prosjektene og ta på oss totalentrepriser, sier Trond Valeur, regiondirektør i Skanska.

Det å ha så mange store prosjekter på et lite geografisk område gir synergier i et bærekraftsperspektiv. Samtidig er det viktig å finne de beste løsningene for kundene.

Ser bra ut

- Vi har hatt mange gode år med uttak på jevnt rundt en million kubikk på tunnel. 2021 er preget av at vi var i oppstartsfasen på mange nye, store prosjekter og avslutningen på andre prosjekter. Men det ser bra ut for både for 2022 og 2023, sier Trond Valeur.

Det er fortsatt ledige sider i ordreboka til Skanska selv om kurvene peker oppover i den nærmeste. Selv om det er mange store prosjekter som nettopp er satt i drift eller skal starte snart, regner Skanska fortløpende på nye jobber.

Viktig med bærekraft

- Det er fantastisk at byggherrene lener seg frem på bærekraft, og at det er en del av hva entreprenørene skal være med å levere på, sier Trond Valeur. Han tror forandringene bransjen har sett i kravene til bærekraft på prosjektene bare er en begynnelse, og at det vil bli store omstillinger i bransjen i nær fremtid.

Et eksempel hvor utviklingen har gått riktig vei er arbeidsmiljøet og klimaet inne i tunnelene når de drives. Det skyldes både mer elektrifisering, motorer med mindre utslipp og bedre sprengstoff.

Kortreist

På prosjektene Skanska er i gang med i Oslo og Viken skal det tas ut mange millioner kubikk med stein. Trond Valeur er opptatt steinen blir sett på som den ressursen den er, og ikke et avfallsprodukt.

- Vi har gjort en del suksess med å gjenbruke også forurenset stein. Det er viktig å få ned antall håndteringer og transportere steinen minst mulig, sier Trond Valeur.

Han er sikker på at god planlegging er nøkkelen og skal gi god gjennomføring også.

Powered by Labrador CMS