MYE NYTT: Supportingeniør RC Thomas Danneborg og RC-spesialist Elena Mari Bjånes viser nyhetene i denne artikkelen.

Mye snacks hos Leica

LEICA: Når det kommer til skannere og oppmålingsutstyr, er det en «never ending story» i utviklingen.

Publisert
HÅNDHOLDT: BLK2GO er en håndholdt skanner.

Dette fikk vi et bilde av på den digre standen til Leica Geosystems på Vei og Anlegg. Utstyret skal bli lettere å bruke, være mer fleksibelt og ikke minst mer detaljert og raskere. Og Leica hadde ganske mye å by på.

En av nyhetene er den håndholdte laserskanneren BLK2GO. Denne kan man fysisk holde i hånda og gå rundt på anleggsplassen, i gruva eller langs etter fasader i et bybilde, og skanne i en hastighet av 420.000 punkter i sekundet. Enheten benyttes typisk til dokumentasjon eller utarbeiding av BIM-modeller. Man kan koble den opp til mobiltelefonen sin, der man kan se en pré-visning av stedene man har vært. Prosesseringen av data skjer ved å ta ut informasjonen på en USB-minnepinne, eller å overføre via WiFi, til en PC med rett program.

Stasjonær løsning

STASJONÆR: RTC 360 omtales som toppmodell i mellomklassen av stasjonære stasjoner.

Leica viste også en stasjonær løsning (altså som må stå fast på et stativ etc.), RTC 360 som de omtaler som toppmodell i mellomklassen. I tillegg til skanner har enheten tre kamera som tar bilder, samt fem kameraer som registrerer hvor skanneren befinner seg. Med dette justerer skanneren seg inn på nye posisjoner, og setter automatisk sammen bilder fra ulike posisjoner til riktige koordinater. Denne jobben gjøres på selve enheten, og før data overføres til PC via en minnepinne (med harddisk på ikke mindre enn 256 GB).

Autonom drone

DRONE: BLK2FLY gjør jobben førerløst etter at den har fått beskjed om hvilket område den skal jobbe i.

En tredje og kanskje den mest spennende nyheten, er den autonome dronen BLK2FLY. Operatøren definerer området dronen skal fly i, og deretter utføres resten av jobben autonomt uten involvering fra bakken. Dronen har skanner som registrerer 420.000 punkter i sekundet, fem kameraer og innebygd GNSS. Sistnevnte sørger for at man får en nøyaktighetsgrad på 2 cm pr. punkt og systemet prosesserer ferdige koordinater på hvor dronen har vært. Flytiden på batterier er ca. 13 minutter, noe som normalt er tilstrekkelig for å dekke 1500 m2.

Løsningen styres via en app på telefonen, og man har en LIVE-feed som viser hvor dronen har vært. Man kan raskt markere der det mangler registrering, og dronen flyr tilbake for å fullføre. Data kan lastes direkte opp i skyen via 4G, og man mesher (lager objekter) automatisk.

Powered by Labrador CMS