NÆRINGSMINISTER: Jan Christian Vestre.

Næringsministeren: - Trenger store mengder mineraler og metaller

Regjeringen skal legge frem en ny mineralstrategi i 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I en videohilsen til norsk mineralnæring på hjemmesiden til Norsk Bergindustri, slår næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast at det blir behov for store mengder mineraler kommende år.

Kommer i 2022

- Iløpet av 2022 skal regjeringen legge frem en ny mineralstrategi. Målet med strategien blir å plassere næringen i en større helhet som en viktig leverandør til hele det grønne skiftet. Denne helheten handler blant annet om å finne en balanse om enda mer resirkulering og behovet for nye mineraler som verden trenger for å realisere potensialet i miljøteknologien. Økt etterspørsel etter blant annet batterier og vindturbiner gjør at resirkulering kun kan dekke en begrenset del av det fremtidige behovet. Det vil derfor være behov for å utvinne store mengder mineraler og metaller. Og det må gjøres på en mest mulig bærekraftig måte. Her vil Norsk Bergindustri og hele den norske mineralnæringen spille en viktig rolle, sier næringsministeren, før han legger til:

- Vår felles jobb er å sørge for at den norske mineralnæringen leder an globalt som leverandør av grønne byggesteiner. Store oppgaver venter oss, men de skal vi løse i fellesskap.

Bærekraft

Statsråden benyttet anledningen til å takke Norsk Bergindustri for arbeidet foreningen legger ned for å sette søkelyset på bærekraft i mineralnæringen. Spesielt trekker Vestre frem jobben med å implementere rammeverket Towards Sustainable Mining (TSM).

- Ikke bare er mineraler en nøkkel for den fremtiden vi ønsker og trenger å skape, men det er også slik at Norge har muligheten til å gjøre selve næringen til verdens mest bærekraftige, sier Vestre i sitt innlegg.

Ambisjonene

Vestre sier på vegne av hele regjeringen at det er høye ambisjoner for de kommende årene, og han ramser opp følgende mål: Få flere i arbeid, legge til rette for mer aktivitet i hele landet, øke eksporten med 50% innen 2030 og kutte klimagassutslippene med 55% innen 2030.

For å klare det må vi jobbe sammen, og vi trenger mineralnæringen. Dere vil spille en sentral rolle i det grønne skiftet, sier Vestre.

- Det er viktig å være klar over at ressursene alene ikke er nok, men at det også er bevisstheten rundt hvordan vi best kan hente dem ut som vil utmerke norsk bergindustri i det globale bildet, sier næringsministeren videre.

Powered by Labrador CMS