PÅ JOBB: Liebherr R918-maskinen med 5,03 lange belter og 960 mm brede belteplater, har «flatet» ut dette området i bløtt terreng like nord for Stavanger lufthavn. Foto: Klaus Eriksen

Nils Oma Maskins Liebherr er ekstremt plattfot

STAVANGER: Denne maskinen til Nils Oma Maskin AS på Jæren står støtt. Fjellstøtt!

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Liebherr-graveren R918 (24 tonn med dette understellet) er ganske spesiell med sitt 5,03 meter lange og 2,96 meter brede XLC-understell (960 mm belteplater). Med fem overruller og rundt en meter lenger understell enn normalt for en slik maskin, kan man si den skiller seg litt fra «allmennheten» på prosjekter i Rogaland. Legger man til tredelt bom på beltegraveren, så skiller den seg enda litt mer ut.

Lengre enn på større maskiner

Nils Oma har hatt maskinen i drift i et par år nå, og denne type understell kommer godt med i typisk arbeid for han og hans ansatte. Nils Oma Maskin AS får mange oppdrag på jorder og i bløte områder, og det er flere bredbeinte maskiner i parken til selskapet. Blant disse er en Volvo 160 med 900 mm belteplater, samt to Liebherr 936 med 900 mm belteplater. Men ingen av disse har over fem meter lange belteplater, og ingen av de andre maskinene er så «plattfot» heller.

- R918-maskinen har lengre belteplater enn 30-tonnerne mine. Det er jo litt spesielt, sier Oma fra Bryne.

BUNNLØS MYR: Nils Oma forsøkte å stake seg ned til bunnen i denne myra, men kom ikke ned… Foto: Nils Oma Maskin

Midt i myra

Som nevnt bruker han og hans tre kollegaer maskinene mye på jorder og bløte områder. Med det lange understellet tar Liebherr-maskinen seg fint over kanaler og bekker, og det skal mye til for å senke jernklossen. Det har han selv erfart.

- En gang kjørte jeg ut på en bunnløs myr. Vi sjekket myra ned til 19 meter og traff ikke bunnen. Kjører man litt forsiktig, så går det fint. Den flyter veldig godt, sier Oma.

Når det gjelder valget av tredelt bom, så har også det sine forklaringer. Han kjører maskin uten tiltrotator, og spesielt når de renser kanaler etc. får de bedre vinkel å jobbe i med tredelt bom.

Oma har drevet eget siden 1997, og har jobbet i anleggsbransjen omtrent hele livet. Han har tre-fire ansatte, og har funnes sin nisje. Da A&T tok bilder av Liebherr R918-maskinen, stå denne ved et vann like nord for Stavanger lufthavn, og ikke overraskende, i svært bløtt terreng.

Powered by Labrador CMS