KORTHEKK: Cat 335NG-maskinen veier nesten 40 tonn og er den største korthekkmaskinen til Cat.

Norges første Cat 335NG til Vasto Anlegg

CAT 335 NG: - Jo, den er litt ekstra stylet. Delvis for anledningen, og ikke minst for å gjøre stas på maskinfører Markus Bugge som er ekstremt flink til å ta vare på maskinen sin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Norges første Cat-korthekkmaskin 335 Next Generation plasserte i april sine nesten 40 tonn på bakken hos Vasto Anlegg AS på Skodje, ca. tre mil øst for Ålesund.

Faktisk er dette Vasto Anlegg AS og Vasto Pukk AS (samme eier) sin første NG-maskin, men langt fra selskapenes første Cat. Det har knapt blitt handlet andre merker siden Joakim Valde og Lars Even Stokke begynte for seg selv i 2004 – med hver sin brukte Cat (312 og 320). Men det var den gang. Nå handler Vasto-selskapene stort sett nytt.

Rakk ikke overlevering

- Vi hadde en 335F korthekk som vi er veldig fornøyde med, og da vi i fjor sommer skulle handle en til, sto valget mellom en ny F-modell eller vente på at maskinen kom som NG. Vi valgte det siste, sier Valde som er daglig leder i Vasto Anlegg. Oppstarts-kompanjongen fra 2004, Lars Even Stokke, er daglig leder i Vasto Pukk.

ARVET OVERLEVERINGEN: Pon-selger Leif Helge Walgermo overleverte maskinen til Joakim Valde, men det var den nå pensjonerte Pon-selgeren Karstein Yttervik som solgte den.

Faktisk ble maskinen solgt av «Pon-legenden» Karstein Yttervik som etter 34 år på baken med salg av Caterpillar-maskiner, rakk å pensjonere seg før maskinen ble overlevert.

- Jeg fikk æren av å overlevere maskinen som Karstein solgte. Jeg kjenner imidlertid Vasto-folka godt fra min tidligere jobb i finansieringsbransjen, sier Leif Helge Walgermo, nyansatt Pon-selger i distriktet som begynte i jobben i januar.

Kapasitet og smidighet

Cat 335NG-maskinen veier ca. 40 tonn fullt utstyrt, og er som nevnt litt ekstra «stæsjet opp». Maskinen er levert med Cat-tilt, Cat-pusseskuffe, SMP graveskuffe med KVX Intruder tannsystem og Novatron maskinstyring fra Hella Maskin.

LEVERT: Pon-servicemekaniker Svein Ove Starheimsæter (f.v.) og Pon-selger Leif Helge Walgermo overleverte maskinen til daglig leder Joakim Valde og maskinfører Markus Bugge i Vasto Anlegg i april.
HELLIG: Fører Markus Bugge tar godt vare på maskinen sin. Den forrige, en Cat 316, skal ha sett ubrukt ut etter 4000 timer.

- Hvorfor trenger dere korthekk-maskiner i denne størrelsen?

- Med denne får vi en maskin med høy lastekapasitet, smidighet og med en stabilitet som er helt upåklagelig. Vi jobber i trange byggegroper og ute på smale moloer der vi trenger mye stein tilgjengelig og som lagres rundt maskinen. Med korthekk kommer ikke disse haugene i veien, sier Valde.

Nytt hovedanlegg

Vasto Anlegg AS har vokst jevnt siden oppstarten i 2004. Vasto Pukk er i tillegg etablert som et søsterselskap, og driver både med masseuttak på Terøya like nord for Ålesund og med mobile knusetjenester. Totalt er det ca. 60 ansatte i begge selskapene, ca. 50 i Vasto Anlegg og 10 i Vasto Pukk. I omsetning er fordelingen fra sist år ca. 100 millioner kroner på anlegg og ca. 20 millioner kroner på pukk, melder Valde. Selskapene har rundt 20 gravemaskiner i drift, 13 lastebiler/vogntog og en del hjullastere og annet mindre utstyr. Nå føler Valde at de har nådd «størrelsen sin».

- Vi startet opp og drev fra gården min der vi bygde noen kontorer i et uthus. Vi holdt til der inntil tre år siden. Da var plassen for liten, og vi flyttet til Håem næringspark i Skodje. Men der holdt vi til på to steder, med kontor og verksted hver for seg. Nå har vi fått tak i tomt på 16 mål, også det på Håem. Der bygger vi nytt hovedkvarter med 366 m² kontorlokaler og ca. 700 m² verksted. Dette skal stå ferdig 1. september, og nå er vi fornøyd med størrelsen på virksomhetene. Vi har en god base faste kunder, faktisk noen vi har hatt helt siden oppstarten, samt at vi regner på offentlige anbud, sier Valde.

Service og relasjoner

- Vi har registrert at det er blitt mange Cat-maskiner hos dere opp gjennom årene. Hva her bakgrunnen for det?

- Vi har også hatt ett og annet «fremmedelement», men hovedsakelig har det vært Cat. Først og fremst går dette på service og relasjoner, men også førernes ønsker. De er viktige. Det gjorde heller ikke noe at Pon åpnet ny avdeling i Ålesund for noen få år siden, sier Valde.

IKKE STANDARD: Vasto Anlegg AS har nesten bare kjøpt Cat-maskiner siden oppstarten i 2004, og det syntes på sett og vis.

- Dere fikk nå Norges første 335NG, var det bevisst eller tilfeldig?

- Det var nok litt bevisst, og det er første gang vi mottar Norges første av en ny maskinmodell. Det er jo litt artig og litt stas, sier Valde.

- Hvordan skiller NG-maskinen seg fra for eksempel 335-F-maskinen dere har?

- Det er ganske stor forskjell med mye mer teknologi og flere muligheter og innstillinger. Men dagens unge maskinførere tar dette ganske lett og kommer fort inn i det, sier Valde.

Det går nok litt på interessen også. Unge Markus Bugge som skal kjøre 335NG-maskinen, begynte hos Vasto for fire år siden som lærling. I fjor tok han fagbrev, og nå skal han i gang med nok et fagbrev på vei og anlegg.

Fakta: Cat 335NG

Vekt: 38,7 tonn

Skuffe str.: 1700 l

Motor: Cat C7.1 (Steg V, 273 hk)

Fabrikkintegrert med Cat TRS (tiltrotator)

Next Gen: Neste generasjon Cat-maskiner med integrert teknologi som assistsystemer for dybde, helling, høyde, sving og vektsystem.

.

Powered by Labrador CMS