Michael Hellemann, Senior Vice President Commercial i det tyske metallkonsernet Aurubis AG, sier at Aurubis ikke lenger ønsker å kjøpe kobber fra Nussir.
Foto: Aurubis
Nussir mistet milliardkontrakt
Aktivister fra Natur og Ungdom har stoppet anleggsarbeidet ved den planlagte Nussirs planlagte kobbergruve i Finnmark. Nå har en stor kobberkunde trukket seg.
11. august 2020 signerte det tyske metallkonsernet Aurubis en intensjonsavtale med det norske gruveselskapet Nussir ASA, med mål om å kjøpe kobberet som ble tatt ut av den planlagte gruven i Repparfjord i Kvalsund kommune (Finnmark).
Avtalen ble oppgitt å ha en potensiell verdi på 10 milliarder kroner, noe som skulle være den største kobberavtalen i norgeshistorien.
Nussirs planer om å drive gruvedrift med null utslipp passet som hånd i hanske med Aurubis bærekraft-strategi.
Men det var noe som ikke passet:
- Siden signeringen, har Aurubis overvåket fremgangen i gruveprosjektet i forhold til bedriftens samfunnsansvar. I tillegg til kommersielle forhold, må noen sosiale aspekter vies større oppmerksomhet. Aurubis og Nussir har derfor tatt beslutningen om å si opp intensjonsavtalen, skriver Aurubis i en pressemelding i dag.
- Vi beklager at vi ble nødt til å ta denne beslutningen nå, men vårt ansvar i verdikjeden er fundamentalt. Vi anerkjenner og ønsker velkommen gruvens tilnærming til nullutslipp, men for oss må alle bærekraftskriteriene være oppfylt, sier Michael Hellemann som er «Senior Vice President Commercial hos Aurubis AG.
- Vi kan bare ha suksess i fremtiden dersom vi fortsetter å spre en forståelse for bærekraft i alle områder av bedriften, oppsummerer han.
Aktivister og urfolk
Aktivister fra Natur og Ungdom har vært ved området for gruvens planlagte prosessanlegg og hindret grunnarbeidet til dette siden 23. juni. Tre ganger har de stoppet grunnarbeidene.
- Jeg ser på dette som et nådestøt mot prosjektet. Nå har verdens største kobberprodusent sagt at dette ikke er miljømessig forsvarlig. Det viser seg at Nussir har hatt problemer på bakrommet. Vi kommer ikke til å gi opp. Vi kommer til å være her til vi har en sikker beskjed om at prosjektet ikke kan settes i gang, sier leder for Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, til NRK.
Det er også sterke reindriftsinteresser i gruveområdet.
Norske Samers Riksforbund (NSR) skriver i en pressemelding at oppløsningen av avtalen er et sterkt signal:
- Aurubis vil ikke bli assosiert med forurensning av fjordene og overkjøring av urfolks rettigheter, sier NSRs presidentkandidat Silje Karine Muotka.
- Vi vil få på plass en bedre avtale
Direktør Øystein Rushfeldt i Nussir opplyser til NRK at Aurubis var Nussirs førstevalg for kobberkjøp. Men han mener avtaleavslutningen vil gjøre det mulig for Nussir å få på plass en enda bedre avtale med en annen kjøper.
- Vi ser at Europa skal nå inn i en periode med ekstreme omstillinger i forhold til å nå klimamål og da må man ha kobber i utrolig store mengder. Og det er altfor få gruver som startes opp, altfor få, så vi kommer ikke til å bli fri for kjøpere. Vi kommer da ut i en avtale som sannsynligvis gir enda bedre betaling og betingelser, sier han til NRK.