NY: Elevene ved den nye Ponsse-lastbæreren. Fra venstre: Tobias Dalen, Emil Færseth, Jostein Svendsen, Stener Johansen, Marcus Davidsen, Emil Conen, Håkon Strøm, Aron Duesund og Jo Mikael Bjerkli. Foto: Ponsse

Ny giv med nye maskiner

SKOLE: - Vi har vært nedleggingstruet i to år. Men nå har vi moderne skogsmaskiner, og jubelen står i taket her på skolen.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

SIMULATOR: Lærling Johannes Øverleir tester den nye Ponsse-simulatoren. Foto: Ponsse

Det sier Ben Roger Dyrhaug (43). Han er daglig leder på Nordnorsk kompetansesenter/skog som er knyttet til Mosjøen videregående skole i Vefsn kommune (Nordland).

Ponsse-maskiner

På skolens vg2 skog er det 12 elever, og til disposisjon har skolen nå to Ponsse-maskiner, hogstmaskinen Scorpion King (22 tonn) og lastbæreren Bison (lastekapasitet 16 tonn). Og for få uker siden var også en Ponsse simulator på plass.

– I tidligere år har vi hatt for dårlig utstyr, og det ble mye «mekking». Nå har vi en leieavtale med Ponsse AS på Kongsvinger, og dermed har vi moderne skogsmaskiner til disposisjon. Hogstmaskinen Scorpion King fra 2017 skal byttes ut med en 2022-model som vi får på nyåret. Bison-lastbæreren er flunkende ny, og den kom hit i august, sier Dyrhaug.

FORNØYD: - Vi er veldig fornøyd med nye maskiner, daglig leder Ben Roger Dyrhaug. Foto: Ponsse

Vært elev

Dyrhaug har selv vært elev ved skolen. Etter lærlingetiden og fagbrev kjørte han hogstmaskin i flere år. I 2017 var han tilbake på skolen som lærer, og nå er han nyutnevnt daglig leder for kompetansesenteret/skog. Senteret har også to lærlinger som i første rekke kjører de nye maskinene.

– Elevene på vg2 skal gjennom et bredt læreprogram før det blir maskinkjøring, men de får jo rik anledning til å trene på simulatoren, sier Dyrhaug.

Kommuneskogen

Kompetansesenteret har avtale med Vefsn kommune om avvirkning i kommunens skog.

TRANSPORT: Skolen har en Scania 530 og maskinhenger til transport av maskinene. Foto: Ben Roger Dyrhaug

– Det er nok å hogge på her. I tillegg har vi et samarbeid med naturbruklinja på Kleiva videregående skole på Sortland. Vi skal også dit med maskinene våre. Og transporten besørger vi selv. Vi har en Scania 520 og maskinhenger. Da vil elevene også oppleve hvordan det er å transportere maskiner over store avstander. Fra oss til Sortland er det 50 mil, sier Dyrhaug.

Holder kurs

Skogbrukslinja i Mosjøen er den nordligste utdanningen innen skogbruk på videregående skolenivå. Fra avgangsklassen på 12 elever i vår, har seks elever inngått lærekontrakt. – Vi syns det er bra, for det er jo alltid noen som finner ut at de vil drive med noe annet, sier Ben Roger Dyrhaug som opplyser at kompetansesenteret/skog også avholder kurs for skogsentreprenørene i Nord-Norge.

Powered by Labrador CMS