Maskinfestet S40 fra Engcon gjør at hurtigkobling blir raskt og sikkert på de mindre gravemaskinene.
Maskinfestet S40 fra Engcon gjør at hurtigkobling blir raskt og sikkert på de mindre gravemaskinene.

Nytt maskinfeste for mindre gravemaskiner

Med det nye automatiske maskinfestet, S40, dekker Engcon hele spennet fra 2- til 40-tonns maskiner. Det nye maskinfestet får de samme sikkerhetsfunksjonene som de større modellene i Engcons festeprogram.

Publisert

Parallelt med lanseringen av maskinfestet oppdateres også tiltrotatoren EC206, som er for gravemaskiner i vektklassen 4–6 tonn, med en ny tiltoverdel som nå er tilpasset Engcons automatiske festesystem. Det betyr at føreren kan koble tiltrotatoren av og på uten må måtte forlate førerhuset.

- Det å kunne koble hydrauliske redskaper uten å forlate førerhuset, er noe flere og flere har ytret ønske om også for de mindre maskinene. Problemet har vært å få plass til all den avanserte teknologien i så små fester, men det har vi nå løst på en god måte, sier Fredrik Jonsson, utviklingsansvarlig i Engcon Group.

Må ha marktrykk for å løsne skuffa

I likhet med Engcons større tiltrotatorer kreves det også marktrykk for å kunne åpne skuffelåsen under tiltrotatoren på det nye S40-festet. Innebygde sensorer registrerer at skuffakslingene er i riktig posisjon, og hvis det er noe galt, varsler systemet om dette med lyd- og lyssignaler både i og utenfor førerhuset.

Engcon EC206 tiltrotator.
Engcon EC206 tiltrotator.

- Det er tydelig at bransjen setter stadig større fokus på sikkerheten rundt gravemaskiner, og spesielt når det gjelder problemet med skuffer som mistes på grunn av feil håndtering. Med våre maskin- og redskapsfester og vårt smarte låsesystem minimerer man disse problemene, sier Fredrik Jonsson.

Hydraulikk, elektrisitet og sentralsmøring

EC-Oil automatisk kobling av hydraulikk, elektrisitet og sentralsmøring inngår som standard ved samtidig kjøp av maskinfeste, tiltrotator og Engcons styresystem. Det gjør det mulig å koble tiltrotator eller andre hydrauliske redskaper til maskinfestet uten å forlate førerhuset.

Som tilvalg kan man også koble til marktrykksfunksjon på maskinfestet og en sperrefunksjon, noe som betyr at maskinens svingfunksjon sperres hvis redskaper kobles feil.

Maskinfestet med automatisk olje, elektrisitet og sentralsmøringskobling samt overdelen på tiltrotatoren EC206 for maskiner på 4–6 tonn, lanseres i løpet av juni 2021. Ved årsskiftet 2021/2022 skal Engcons automatiske redskapsfeste etter planen også være tilgjengelig for det nedre festet på tiltrotatoren EC206.