TWIN-PRODUKSJON: To Keestrack B7e kjeftknusere side om side i «twin-produksjon» til venstre, og to Telestack TC621 som sender massene i hauger. Strøm til alle maskinene kommer fra samme generator.

- Produserer til 0,05 liter tonnet

OKTOBERDAGER: Fredheim Maskin AS satser mer elektrisk enn noen gang, og årets Oktoberdager-arrangement er også et «kick-off» til Bauma i München.

Publisert Sist oppdatert

Oktoberdager kaller Fredheim Maskin sitt årlige arrangement som de har arrangert siden 2010, og i år er datoene 20.-22. oktober. Dette er bare noen få dager før Bauma i München – verdens største maskinutstilling.

Demoområde

Arrangementet til Fredheim Maskin holdes ved hovedkontoret til selskapet i Spydeberg, samt demokjøring på et passende sted i nærheten. I år er demoområdet på en tomt Mr. Pukk AS har i Mysen.

- Her det det ikke en eneste eksospotte fra noen av maskinene. Det er også hovedfokus på årets Oktoberdager, færrest mulig eksospotter, sier daglig leder Per Olav Fredheim.

STORT ANLEGG: Konknuseren H7e med lav innlasting. Dette viser litt av oppsettet på arrangementet til Keestrack-importøren.

Flere på én motor

Selve knuseverk, sikteverk og stackere på demoområdet drives av elektriske motorer, men maskinene forsynes av strøm fra generatorsett på diesel. Men hvert generatorsett kan forsyne 4-5 maskiner, og dermed reduseres forbruket betydelig. Ikke minst kan man, der det er mulig, plassere generatoren et stykke unna det mest støvete området, og ved å fjerne dieselmotoren fra verkene, får man redusert filterbruk og generelt vedlikehold betydelig.

Verkene drives elektrisk, og helt uten hydraulikkanlegg, påpeker Fredheim videre. Dette har også stor betydning for hvordan energien brukes. Fredheim sier at elektrisk drift har en virkningsgrad på 85%, mens et anlegg med hydraulikk har en virkningsgrad på rundt 50%.

Forbruket

- De siste 3-5 årene har vi halvert drivstofforbruket på Keestrack-maskinene, sier sjefen for den norske Keestrack-importøren og trekker frem et eksempel på forbruk på maskiner i drift på Oktoberdagene:

Fredheim Maskin har satt to Keestrack B7e kjeftknusere side om side i «twin-produksjon», pluss to Telestack TC621 i samlet produksjon. Alle de fire maskinene mates med strøm fra samme generator.

- Vi klarer med dette å produsere ferdig grovknust stein på haug til 0,05 liter diesel pr. tonn, sier Fredheim.

Nyhetene

NYTT SPINDELVERK: Spindelknuseren Keestrack H6Se er elektrisk og produserer fra 200 tonn til 600 tonn i timen.

Blant årets store nyheter, er Keestrack-modellene H6Se og C6e.

H6Se er en elektrisk spindelknuser. Maskinen er utstyrt med Sandvik-knuseren CS440 med inntak på 450 mm. Mater er Keestrack A6 HD 8m³ (10m³/15m³ med ekstra lastevinger), og den har innlastingsband med metalldetektor. Videre har verket full plugg inn/plugg ut strøm 400 volt (mulighet for nettstrøm). Det opplyses videre at det et enkelt å flytte på maskinhenger, også under vektbestemmelsene. I presentasjonen nevnes også detaljer som maskinovervåking (GPS/GSM) og smørefrie transportører.

- Maskinen vises for første gang i Norge. Dette er en maskin med kapasitet på 200 til 600 tonn i timen. Dette avhenger selvsagt av massene, sier Fredheim.

Den andre store nyheten til Fredheim Maskin, er også en Keestrack-maskin. Det elektriske sikteverket C6E Zero (tre dekk) med kapasitet fra 100 tonn til 400 tonn i timen. Sikteareal er 8,1 m2 (1,8 meter x 4,5 meter) og sikteboksen er fem meter.

NYTT SIKTEVERK: Det elektriske Keestrack-sikteverket C6E Zero (tre dekk) har kapasitet fra 100 tonn til 400 tonn i timen.

- Etter at denne maskinen ble lansert som Explorer for snart 15 år siden, har vi halvert energibehovet og tidoblet serviceintervallet fra 500 timer til 5000 timer. I tillegg er 20 smørepunkter fjernet, noe som gir vesentlig mindre vedlikeholdsbehov, sier Per Olav Fredheim som viste den som en av selskapets store nyheter på Oktoberdager.

Serviceintervaller

Han nevner også raskt at alle de elektriske verkene har tre år eller 5000 timer før første service. Elektriske maskiner tåler med andre ord langt flere timer i drift før service, enn maskiner med dieseldrift/hydraulikk.

På årets Oktoberdager presenterer Fredheim Maskin rundt 60 maskiner. Keestrack står for majoriteten, men selskapet har også agenturet på andre merker som mobile verk fra Sandvik, Telestack, Rammer, Neuenhauser og Rapid Power Generation.

- Det er dette som er julaften for oss, sier Fredheim om arrangementet.

Powered by Labrador CMS