RUVER: 13 m lang og 32 tonn; den nye maskinen ruver i terrenget

Satser på markberedning

KIRKENÆR: I mai ifjor kjøpte Jan Bjørnar Sankerud en 18 tonns skogsutstyrt gravemaskin og begynte med markberedning. Nå har 28-åringen på Kirkenær (Innlandet) handlet en maskinrugg på 32 tonn som skal benyttes til markberedning av 7000 mål for Mjøsen Glommen Skog.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Etter åtte år som lastebilmekaniker, ville Sankerud «finne» seg en annen jobb. Den fant 28-åringen i skogen, og i midten av april tok han i bruk sin nye markberedningsmaskin.

Enkelt valg

– Bestefar jobba i skogen og fatter’n på sagbruk. Derfor var valget om å begynne i skogen, ikke så vrient. Det er fritt og fint å jobbe i skogen, sier 28 åringen med fagbrev som lastebilmekaniker.

Småbruk og skog

7000 MÅL: Jan Bjørnar Sankerud (t.v.) og Jon Martin Lilleåsen skal markberede ca. 7000 mål frem til snøen kommer. (Foto: Arne Eriksen)

Sankerud har et småbruk på Rena med 300 mål skog og har i ettertid plusset på med ytterligere 200 mål skog hjemme på Kirkenær. Da han sluttet som mekaniker, hogg han tømmer og kjørte virket ut med traktor og henger. Han vekslet på med å grave kabelgrøfter med Huddig-maskinen til AML Service AS i Kongsvinger.

Markberedning med gravemaskin

SÅING: Frøene skytes ut gjennom to rør som er plassert over tallerkene.

Sankerud startet markberedningskarrieren med en seks år gammel Hitachi US135 Forest gravemaskin. 18-tonneren er spesialutstyrt for arbeid i skogen (kraftigere belter/økt markfrigang), og med Marttiini tiltrotator og profilskuffe har 28-åringen markberedt ca. 1000 mål, samt utført grøfting og sporsletting etter skogsmaskiner. Han skal fortsatt kjøre «skogsgraver’n» i markberedningsoppdragene, mens John Martin Lilleåsen (27) kjører den nye markberedningsmaskinen til Sankerud Skog & Maskin (SS&M)

Markberedning

Markberedning er et godt tiltak for å øke overlevelse og vekst hos både kulturplanter og naturlig foryngelse.

Ved markberedning bearbeides det øverste laget av jorda for å bedre etableringsforholdene til skogplanter. Det gir mange fordeler for plantene: Minsker konkurransen fra annen vegetasjon, gir jevnere fuktig, øker jordtemperaturen slik at rotveksten går fortere, minsker frostfaren, øker nedbrytingen av humus slik at næringstilgangen blir bedre, gir et opphøyd plantepunkt på fuktig mark.

I sum skaper markberedning et bedre spiresubstrat ved naturlig foryngelse og såing, gir raskere etablering ved planting, bedrer overlevelsen og øker tilveksten.

Det gis statsbidrag/tilskudd til markberedning.

(Kilde: Nibio/ Norsk institutt for bioøkonomi)

Ombygd i Sverige

Sankeruds nye maskinen består av en 2016-modell John Deere 1910G lastbærer. Maskinen med 8000 timer på teller’n, kjøpte han av John Deere Forestry AS på Kongsvinger i mars. Før lastbæreren ble sendt til ombygging hos Bräcke AB i Sverige, ble grind og tømmerbanker tatt av. Hos Bräcke utenfor Sundsvall ble markberedningsaggregatet T26B og såaggregatet S35.a montert, samt dieseltank på 400 liter, verktøyskap og skap for lagring av seks pulverapparater (brannslukking). Med alt utstyret og belter veier den 3,35 m brede og 13 m lange maskinen ca. 32 tonn.

Såing på furumark

- Av totalarealet på ca. 7000 mål, skal vi markberede og så ca. 2000 mål. Det er stort sett på furumark vi utfører såingen. I frøbeholderen er det plass til en kilo frø. Vi legger ut 8-9 frø pr. meter, eller ca. 20 gram pr. da. En egen kompressor blåser ut frøene gjennom to rør som er plassert over de to markberedningstallerkene (diameter 1,4 m inkl. tenner/red.anm.), sier Sankerud.

Styresystemer

Både så- og markberedningsaggregatene styres fra førerhytta fra to skjermer. Såaggregatets sensorer «føler» basmaskinens kjørehastighet og regulerer frømengden etter hastigheten. Frømatingen synkroniseres med markberedningsaggregatet slik at førene ikke «lander» utenfor det markberedte området/furene. Styresystemet holder også oversikt over antall sådde frø og total kjørelengde.

Markredningsaggregatet T26.B er konstruert slik at det følger terrenget, og på skjermen i hytta kan føreren velge mellom åtte forskjellige kjøreprogram når det gjelder innstilling av vinkel/trykk på tallerkene/armene alt etter terreng, marktype/boniteter.

«Gamle» Østfold

Sankerud opplyser at skogeiendommene firmaet hans skal utføre markberedning/såing i, ligger fra Elverum og sørover inn i «gamle» Østfold. Når vinteren nærmer seg, vil markberedningsutstyret bli «parkert».

FRØBEHOLDER: Jan Bjørnar Sankerud (t.v.) og Jon Martin Lilleåsen fyller frøbeholderen.

– Ja, da vil utstyret bli demontert, og grind og lastebanker vil bli satt på slik at vi kan kjøre 1910G som lastbærer igjen, sier Sankerud.

Powered by Labrador CMS