Fredag formiddag var mange skoleklasser på besøk på messa. Distriktssjef i MEF Troms, som er arrangør, Jorunn Nyheim i gul vest.

Smekk fullt på NNBA - viktig for Nord-Norge

TROMSØ: Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse 2022 er i gang. Årets messe er helt full, og kanskje viktigere enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Rundt regnet teller vi 150 utstillere som er fordelt ute og inne ved Mandelasletta i Tromsø. Distriktssjef Jorunn Nyheim i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) som er ansvarlig for arrangementet, sier pågangen har vært helt vill helt inntil startskuddet gikk fredag 10. juni.

Her skal det være yrende liv fredag 10. juni til søndag 12. juni. Åpningstidene er fredag 12-18, lørdag 10-18 og søndag 12-16.

Masse henvendelser

- Det har vært påmeldinger helt inn til oppstart. Alt areal ute er tatt, og vi hadde noen få alternativer igjen inne, sier hun.

- Hva tror du skyldes den store interessen?

- Jeg tror det er flere årsaker. Messen arrangeres hvert tredje år, det har vært korona og folk vil samles, og det er masse nytt innen maskiner og utstyr, sier MEF-distriktssjefen, men hun har mer på hjertet:

- Dette er den største bygg- og anleggsmessen i Nord-Norge. Selvfølgelig er det veldig gledelig at leverandører, samarbeidspartnere og lokale entreprenører kommer, men vi har også egen rekrutteringsdag som er veldig viktig.

Dag for de unge

Rekrutteringsdagen startet allerede i timen før selve åpningen av NNBA (forkortelsen på messen) som var 12.00 fredag 10. juni. Allerede 11.15 startet lærlingekonkurransene nord-norsk mesterskap i bygg og nord-norsk mesterskap i maskinkjøring. Rekruttering er grunnleggende viktig for bransjen i hele Norge, men kanskje spesielt viktig på arrangementet i Tromsø.

- Hele bransjen skriker etter rekruttering, og viktig at unge får opp blikket for hva som finnes. Det er veldig sårbart i Troms, for det finnes ikke skoletilbud for anleggsteknikk her. Det nærmeste er Kirkenes eller Fauske, og for bransjen er dette en stor utfordring, sier Nyheim.

740 niendeklassinger

Derfor har hun og MEF invitert alle niendeklassingene i Tromsø, samt fra noen skoler utenfor, til å komme på åpningsdagen av NNBA. Her vil de se andre ungdom i aksjon i konkurransene i maskiner og byggfag, samt ha muligheten til å besøke stander og spørre om stort og smått.

En del av utstillingsplassen. I bakgrunnen er Tromsø by og den kjente Tromsøbrua.

Responsen var god fra skolene, og det ble forhåndsanmeldt 740 elever. Det er med andre ord et skikkelig utstillingsvindu for hundrevis av skoleungdommer som skal søke seg videre til videregående utdanning neste vår!

- Det er god aktivitet blant annet i Tromsø, litt avhengig av hvem man spør selvsagt, men det vil alltid være behov for folk som kan brøyte veier, vedlikeholde veier, etc. Der det skal bygges, er det alltid våre folk som er først på plass, sier distriktssjef Nyheim i MEF Troms.

PS: Dette er 7. gangen NNBA arrangeres. De tidligere årene den er arrangert er 2004, 2007, 2010, 2013, 2016 og 2019. Forrige gang var det ca. 9400 besøkende på de tre dagene. Blir dette slått i år?

Powered by Labrador CMS