STØRST: Caterpillar topper ikke overraskende listen som verdens største produsent av anleggsmaskiner. Her fra standen til den norske Caterpillar-forhandleren, Pon Equipment AS, på MEFA Trondheim i sommer.

Verdens 10 største maskinprodusenter

2022: Samlet ble det solgt maskiner for 230,6 milliarder US dollar fra disse produsentene i 2022.

Publisert

Tar man en dollarkurs på 10 kroner, hvilket den var i midten av juli, blir dette en samlet sum på 2306 milliarder kroner i salg av maskiner fra disse produsentene i 2022.

Det er International Construction som årlig utgir den såkalte Yellow Table, altså verdens største maskinprodusenter.

Salgstallene fra 2022 er blant de høyeste noen sinne, og mye av årsaken til de gode tallene tilskrives produsenter med fabrikker i USA. Her gikk det unna, og USA sto for hele 26% av denne omsetningen (opp fra 21% sist).

Her er en kort beskrivelse International Construction har gjort av topp 10 på listen:

Caterpillar (USA) på 1.plass:

Verdens største i en årrekke, og nok en gang er Cat på toppen med salg for ikke mindre enn 37,5 milliarder dollar. Caterpillar er kontinuerlig i gang med å utvikle ny teknologi for en bærekraftig industri.

Komatsu (Japan) på 2.plass:

Japanske Komatsu har lenge hatt 2.plassen, men har nå økt forspranget til flere av selskapene bak seg. Komatsu har utviklet et gravemaskinkonsept for hydrogen og brenselcelle, og har satt som mål å være en karbonnøytral maskinprodusent i fremtiden.

XCMG (Kina) på 3.plass:

Tross nedgang i salget, beholder XCMG sin 3.plass fra forrige liste. Som øvrige kinesiske produsenter har XCMG hatt fokus på å vokse i andre markeder enn hjemmemarkedet de siste årene. Blant annet er de nå i Norge gjennom Agder Gruppen.

John Deere (USA) på 4.plass:

Amerikanske John Deere hopper én plass opp på tabellen siden sist. Overtakelsen av Wirtgen har vært en suksess og bidrar betydelig med økt salt og produkter til flere segmenter.

Sany (Kina) på 5.plass:

Kinesiske Sany detter én plass på tabellen etter en krevende tid på det kinesiske markedet. Grunnen er pandemien og mye strammere grep fra regjeringen som nå har sluppet opp på restriksjonene.

Volvo Construction Equipment (Sverige) på 6.plass:

Volvo CE melder om salg for 9,9 milliarder dollar etter justeringer for valutakurser, og holder samme plass som i 2021. Volvo fremheves som én av produsentene med størst satsning på elektriske maskiner.

Liebherr (Tyskland) på 7.plass:

God vekst for den allsidige tyske maskinprodusenten. Selskapet rapporterer en økning i omsetningen på 6,9%, og legger til at de nå har startet storsatsningen på produkter som skal redusere utslippene raskt. Opp én plass siden 2021.

Hitachi (Japan) på 8.plass:

Hitachi går opp én plass med salg i 2022 på 9,2 milliarder US dollar. Samarbeidet med John Deere har tatt slutt, og Hitachi uttaler at det amerikanske markedet nå er det viktigste og mest prioriterte for produsenten.

Sandvik (Sverige) på 9.plass:

Én plass opp fra forrige liste, og mye tilskrives ikke mindre enn 10 oppkjøp av andre produsenter i 2022.

JCB (Storbritannia) på 10.plass:

Britiske JCB er tilbake på topp 10 for første gang på mange år (13 sist) med godt salg i hjemlige markeder der fabrikkene er, samt er virkelig godt salg i India. Merk at JCB satser tungt på hydrogen i fremtiden.

Powered by Labrador CMS