Maiken (18) er lærling som bergsprenger:

BERGSPRENGER: Maiken Eik Birkeland har valgt anleggsbransjen som sin yrkesvei, og bergsprenger som retning. Her er hun på et anlegg i Langangen.

- Viktig å gjøre det en selv har lyst til

LANGANGEN: 18 år gamle Maiken Eik Birkeland har ingen i familien som er i anleggsbransjen, men oppmuntret av venner og egen nysgjerrighet var hun bestemt på at hun ville ta utdannelse i denne retningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Nå er hun lærling som bergsprenger for Bertelsen & Garpestad AS.

Jenta fra Moi i Lund kommune i Rogaland visste at hun ikke hadde lyst til å sitte på et kontor, og søkte seg til tipp i Flekkefjord på første året på videregående.

Det andre året tok hun anleggsteknikk på Øksnevad, Klepp i Rogaland, og nå er hun et halvt år ut i et toårig løp som lærling innen boring og sprengning hos Egersund-entreprenøren Bertelsen & Garpestad.

Gøy og spennende

AT.no traff henne på et prosjekt i Langangen der entreprenøren utfører sprengning på et Nye Veier-prosjekt (ny E18). Etter de to årene skal hun avslutte utdanningen med skyteprøven for å være ferdig utdannet.

- Hvordan har det seg at du begynte i anleggsbransjen?

NY E18: Bertelsen & Garpestad har jobb med sprengning til bygging av ny E18 i Langangen-området.

- Jeg hadde lyst til å gjøre noe utradisjonelt, og hadde ikke lyst til å sitte på et kontor. Jeg ville oppleve noe nytt og reise rundt i Norge. Det hørtes veldig spennende ut med anlegg, sier hun.

Hun har flere venner som er i anleggsbransjen, og ble nok påvirket litt derfra, men ingen i familien hennes er i bransjen. At det ble boring og sprengning, tilskriver hun et ønske om spenning og at hun fikk se det på nært hold da hun i noen uker var utplassert hos Risa AS. Hun stortrives med faget og angrer ikke retningen hun valgte.

- Man vet aldri helt hvordan det blir, og det er alltid veldig gøy når salven skytes, sier hun.

Fulgte egne drømmer

- Er det noen som ville fraråde deg å gå inn i bransjen, av en eller annen grunn?

- Nei, egentlig ikke. Noen lurte på om jeg var sikker ettersom det er et ganske fysisk arbeid, men det var ingen som prøvde å snakke meg bort fra det. Det er viktig å gjøre det en selv har lyst til. Det er rett nok ganske tungt, men man må bare finne sine egne måter å gjøre det på, så det går helt fint, sier Eik Birkeland.

På Langangen-prosjekter er hun ikke eneste jente. Bertelsen & Garpestad har både en kvinnelig lærling som kjører maskin, samt en kvinne i ledelsen på prosjektet.

Oppsiktsvekkende bra

Bergsprengningsleder Knut Henning Nærem har drevet med boring og sprenging siden 1985, og han la godt merke til søknaden Maiken sendte.

VEILEDNING: Bergsprengningsleder Knut Henning Nærem og Maiken Eik Birkeland ved en Epiroc-rigg.

- Maiken hadde de beste karakterene, fikk veldig gode omtaler, hadde sertifikat og da hun kom til intervju merket vi med en gang at hun var veldig interessert. Hun stilte de riktige spørsmålene, sier Nærem.

Foruten å ha fått en godt kvalifisert lærling i rekkene, sier Nærem at det merkes godt på stemningen i miljøet å få jenter inn. Og godt arbeidsmiljø kan ikke fremheves nok for en bedrift og de som jobber der. Ganske garantert har det mye å si for sluttproduktet også.

20% jenter

I hans drøye 35 år i bransjen, sier han at det går i riktig retning når det gjelder å få flere jenter med, men at det går ganske sakte og at anleggsbransjen fremdeles er sterkt mannsdominert.

- Men i Bertelsen & Garpestad og Bertelsen & Garpestad Tunnel har vi samlet 20 lærlinger, hvor fire er jenter. Det er 20% jenter, og ikke så ille, sier han.

- Det er ikke noe som tilsier at jenter ikke skal være i bransjen. Faktisk er ofte jenter litt mer nøyaktige, og arbeidet vi driver med skal dokumenteres nøye, sier bergsprengningslederen.

Powered by Labrador CMS