STORE SKADER: Over store deler av Viken, Innlandet og deler av Telemark ble stormskadene enorme etter vindværet 19. november. Også her i Flå var det store skader.

Verste siden Dagmar

FLÅ: Aldri i moderne tid har uvær gjort så stor skade på skogen som stormen 19. november. Forsikringsselskapet Skogbrand forventer utbetalinger opp mot 100 millioner kroner.Click to add subtitle

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Til sammen var det meldt inn 720 skader fra 40 kommuner på Østlandet i midten av desember. Det er forventet at antallet vil ende et sted mellom 100 og 1200. Kommunen med flest innmeldte skader var Sigdal med Sør-Aurdal rett bak.

Ved Meteorologisk institutts målestasjon i Hemsedal ble det registret vindstyrke på 36,8 m/s, mens flere i Valdres hadde registeringer rett under 30. Slik vind er uhyre skjeden kost på Østlandet.

FORSIKRING: Per Asbjørn Flugstad, adm.dir. i Skogbrand.

- De verste skadene har skjedd i Hedalen og Bagn. Med vind fra nordvest og kraftige kast ble det enorme skader, sier Per Asbjørn Flugstad, adm.dir. i Skogbrand. Utbetalingene og skadene etter stormen 19.november blir de største siden Skogbrand ble stiftet i 1912. Skogbrand er det eneste forsikringsselskapet som forsikrer skog i Norge.

Langt frem

Forsikringsselskapet Skogbrand regner med å ha taksert rundt 100 stormskader frem til jul, og utbetale erstatning til de berørte skogeierne. Når snøen legger seg, er det ikke mulig å fortsette takseringsjobben og den må ligge til våren igjen.

I Sørbygda i Flå kommune var det også store skader. Store trær lå over veier og sperret. På det verste ble alle ambulansene i området utstyrt med motorsager for å kunne komme seg frem. Også i det området ble nødnettet slått ut.

Ille

ILLE: Skogbruksleder Tage Lundberg Aas (t.v.) i Viken Skog hadde travle dager etter stormen, og han Amund Kittelsviken må bare slå fast at skadene i Flå også er enorme.

Amund Kittelsviken er blitt pensjonist, men har 45 år bak seg i lastbæreren. Nå er han bud og hjelpemann for sønnen Erling som driver som skogsentreprenør. Det nærmeste han har sett av skader var etter stormen i 2000. Da det sto på som verst denne gangen, sto stuevinduet hjemme hos han som en bue. Hos en nabo litt lenger sør forsvant hele driftsbygningen på gårdsbruket.

- Nordvesten er seig når det slår til, og dette var ekstremt, slår han fast. Der oppryddingen startet i Sørbygda, ble det tynnet ut 1000 kubikk i fjor. Nå må resten også tas.

Frivillig

Det er frivillig for skogeierne å forsikre skogen. 60 prosent av den norske skogen er forsikret mot brann, mens bare 40 prosent er forsikret mot stormskader. For de som har droppet forsikringen, er det ingen økonomisk hjelp å få. Frem til 2005 kunne skogeiere søke kompensasjon for slike skader hos Statens naturskadefond. Men denne ordningen ble nedlagt for 16 år siden.

- Vi skulle ønske flere forsikret skogen sin. Vi er et gjensidig selskap som eies av 42.000 skogeiere. Å forsikre skogen koster bare en krone pr dekar, og det er ikke den store kostnaden for skogeierne. Gjennomsnittseiendommen ligger mellom 4- og 500 dekar, sier Flugstad.

Best dekning mot stormskader har skogeierne i Krødsherad og Ringerike fulgt av kommunene Sigdal, Nesbyen og Flå. I disse kommuene er det rett over og rett under 70 prosent av skogen som er forsikret mot stormskader.

Powered by Labrador CMS