Denne plakaten blir å se på de fleste rasteplasstoalettene langs riks- og europaveiene i sommer. Forlat toalettet slik du ønsker å finne det, er Statens vegvesens oppfordring.

Gå nærmere, den er ikke så lang som du tror

Statens vegvesen ber deg som stopper på rasteplassene om å forlate toalettene slik du ønsker å finne dem.

Har du snudd i døra på vei inn på et rasteplasstoalett? Da er du ikke alene. I mange tilfeller innbyr de dessverre ikke til besøk.

Statens vegvesen oppfordrer nå folk til å samarbeide med dem om å holde rasteplasstoalettene i orden.

Som en påminnelse om dette, settes det i sommer opp plakater på rasteplasstoalettene langs riks- og europaveiene.

En av oppfordringene er å stå nærme nok til å treffe oppi toalettet.

Ekstra renhold om sommeren

Statens vegvesen har ekstra renhold og tilsyn på rasteplassene i sommersesongen. Inntil tre ganger i døgnet blir de mest besøkte rasteplassene ryddet og toalettene rengjort og etterfylt med papir og såpe. De mindre trafikkerte plassene kontrollerer vi minst én gang per døgn.

Dette til tross, er det mange udelikate toaletter på rasteplassene rundt omkring.

Tilgrising

- Det er utrolig hvor grisete mange er, og hvor lite de tenker på dem som kommer etter dem, sier byggeleder i Statens vegvesen, Jon-Roger Sørvang, som har opplevd hvordan mange oppfører seg, eller rettere sagt, ikke oppfører seg på rasteplasstoalettene.

Han beskriver hvordan det kan se ut kort tid etter at renholderne har vært der.

- Papir i vasken og på gulvet, urin utenfor doskåla, og i enkelte tilfeller verre, mindre velluktende substanser oppetter veggene. Og når toalettet blir brukt som søppeldunk og, ikke minst, til bobiltømming, ja, da tetter det seg fullstendig og kan flyte over.

I tillegg er det en del som gjør sitt fornødne utenfor toalettanleggene.

- Det ser vi for eksempel når turistbusser stopper, sier han. Da skal mange på toalettet samtidig, og det er ikke alltid tid til å vente til alle er ferdig. Da tar en del naturen i bruk.

Vannklosetter og tørrklosetter

Langs riks- og europaveiene er det rundt 550 rasteplasstoaletter, ca. 180 av dem er tørrklosetter, resten er vannklosetter.

- Tørrklosetter, det vil si klosetter uten vannlås, har vi på rasteplasser der det ikke er tilgang på trykkvann og strøm. Selv om det alltid vil være en viss lukt fra tørrklosettene, betyr ikke det at de ikke er renholdt, sier Jon-Roger Sørvang.

På sikt vil Statens vegvesen erstatte tørrklosettene med moderne toalettmoduler som har innbygde vanntanker og strøm fra solcelledrevne batteripakker.

Ansvar for rasteplassene

Statens vegvesen har ansvar for rasteplassene som ligger langs riks- og europaveiene mens fylkeskommunene har ansvar for de som ligger langs fylkesveiene.

Opplever du et rasteplasstoalett som ikke er slik du ønsker å finne det, meld fra til Statens vegvesen på tlf. 175.

Powered by Labrador CMS