ÅPNING: Kommunal- og distriktsminister, Sigbjørn Gjelsvik (Sp), deltok under åpningen av Storbilvask 24/7, sammen med Terje Fatland, daglig leder i Bilvask 24/7, og Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Nå blir vask av store kjøretøy mer miljøvennlig

Norges første svanemerkede vaskehall for lastebiler og vogntog.

Med innovativ renseteknologi og miljøvennlige kjemikalier bidrar vaskehallen Storbilvask 24/7 i Klepp til en mer miljøvennlig transportsektor.

– Skal vi få fart på den grønne omstillingen, må vi ta i bruk hele verktøykassen og gjøre det enkelt å ta gode miljøvalg. Kjøretøyvask bruker store mengder rent drikkevann og er en kilde til mye forurensing, både i naturen og i de kommunale renseanleggene. Nå kan alle med store kjøretøy bidra til å redusere lokal forurensing ved å vaske kjøretøyet her. Enklere blir det ikke, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket, som deltok under åpningen av den første svanemerkede storbilvaskehallen i Norge, 2. oktober.

Miljøvennlig bilvask for alle

Antall svanemerkede bilvaskehaller har økt betydelig de siste årene. Det har imidlertid manglet et slikt tilbud for lastebiler.

– Tanken var å lage ett anlegg som både er miljøvennlig, effektivt og brukervennlig. Når dette i tillegg bidrar til en mer bærekraftig transportsektor, så mener jeg at vi har lykkes. Svanemerket er fullt mulig å oppnå selv som man er en mindre aktør, og jeg oppfordrer andre i bransjen til å gjøre det samme, sier Terje Fatland, daglig leder i Bilvask 24/7 som driver Storbilvask 24/7, og som har jobbet med bilvask i over 30 år.

Sparer vann, penger og miljøskadelige kjemikalier

En svanemerket vaskehall bruker 80 prosent mindre vann. For det nye anlegget på Klepp betyr det i underkant av 270 liter vann per lastebil, sammenlignet med tradisjonelle storbilvaskehaller som bruker rundt 1500 liter vann per lastebil. 

I tillegg brukes kun et minimum av skadelige kjemikalier, og nesten all forurensning, som tungmetaller, olje og smuss, stoppes fra å renne ut i naturen og på det kommunale avløpsnettet.

Dette gir lavere kostnader for kommunen. Økte vannavgifter er et direkte resultat av økt vannforbruk, som igjen krever stadig større rensekapasitet. Det å redusere vannforbruket og stoppe tilnærmet all forurensing ved kilden, vil bøte på stadig økende vannavgifter.

Powered by Labrador CMS