Sør-Korea er et av de mest industrialiserte og demokratiske landene i Asia. Likevel ble det totalitære drag over regjeringen da lastebilsjåfører streiket for bedre arbeidsforhold.

Streikende lastebil-sjåfører fikk valget mellom fengsel eller å jobbe

De valgte å avslutte streiken.

Publisert

Dette høres ut som et totalitært land, men det er altså i Sør-Korea dette skjedde i forrige uke.

Over 20.000 lastebilsjåfører har streiket blant, annet for bedre arbeidsforhold og høyere lønn, i to uker i november/desember.

Av frykt for at kaos skulle oppstå på grunn av mangel på sement, stål og drivstoff bestemte myndighetene i landet seg for å ta i bruk en lov fra 2004 som ifølge myndighetene gir mulighet til å gi streikende sjåfører bøter på opp til et beløp tilsvarende ca. 230.000 kroner og fengsel i opp til tre år hvis de ikke jobbet.

Advokater gikk ut og sa at å tvinge noen til å jobbe under trussel om fengsel er grunnlovsstridig. Regjeringen trakk seg imidlertid ikke tilbake fra denne trusselen, og i stedet var det fagforeningene som bestemte seg for å avslutte aksjonen.

Fredag, ett døgn etter at trusselen fra landets ledere kom med trusselen om fengsel, holdt arrangørene av protesten en avstemning: 62 prosent av deltakerne var for å stoppe protesten, til tross for at de ikke fikk noen fordeler av det.

Det er mange produkter som finner veien til Norge fra Sør-Korea. Alt fra skip, biler og anleggsmaskiner til små konsumentprodukter.

Powered by Labrador CMS