Den ukrainske sjåføren i joggebukse og grå t-skjorte er her i ferd med å ta bilder/filme etter hendelsen.
Den ukrainske sjåføren i joggebukse og grå t-skjorte er her i ferd med å ta bilder/filme etter hendelsen.

Tenden-sjåfør stoppet villmanns-kjører fra Ukraina

Sjåfør fra Thor Tenden Transport stoppet ukrainsk vogntogsjåfør, etter å ha konferert med politiet på telefon.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 12. mai var Geir Elling Nyland (41) fra Breim (Vestland) på vei til Ottadalen Mølle i Lom (Innlandet) for å laste mjøl.

Flere titalls biler, personbiler og lastebiler, kjørte i kø over Strynefjellet på riksvei 15, østover.

En ukrainsk sjåfør i en polsk trekkvogn med svensk semitrailer, hadde ingen planer om å bli kjørende i kø, og gjennomførte mange hasardiøse forbikjøringer.

(Se video nedenfor)

- Trafikken gikk i 75-80 km/t, det var god flyt og over 40 biler, så det var ingen grunn til å kjøre forbi

Mange av dem som ble forbikjørt ringte politiet. En av dem var Knut Thronsen. Han prøvde også å holde det utenlandske vogntoget bak seg, men det var nytteløst mot den aggressive ukrainske lastebilsjåføren.

Thronsen ringte også en sjåfør han hadde nummeret til hos Tenden, og det viste seg at det var denne som kjørte vogntoget som da lå foran ukraineren. Thronsen og Tenden-sjåfør Geir Elling Nyland snakket sammen i flere minutter om den farlige situasjonen med ukraineren som kontinuerlig valgte å sette liv i fare.

Snakket med politiet

- Jeg var i tvil om hva jeg skulle gjøre, men etter å ha snakket med politiet og Thronsen, valgte jeg å stoppe midt i veien for hindre at flere liv skulle bli satt i fare på veien. Jeg gjorde det, fordi jeg viste at politiet var på vei, og fordi jeg viste at Thronsen og andre ville komme kjapt fram og hjelpe meg. Jeg hadde ikke gjort det dersom jeg hadde vært alene, sier Nyland.

Ukraineren kjørte nært Tenden-vogntoget for å kjøre forbi, og da Nyland stoppet, kjørte utlendingen inn i tilhengeren.

Politiet tok mannen med seg til avhør.

Ifølge operasjonsleder Sidsel Svarstad ved Innlandet politidistrikt ble den ukrainske sjåføren sluppet fri etter avhør natt til torsdag.

- Førerkortet hans ble beslaglagt, og han har fått kjøreforbud i Norge i tre måneder. Han fikk etter avhør kjøretillatelse ut av landet, forteller hun til GD.no (krever abonnement).

Alle var glade for at villmannskjøreren ble stoppet

- Dette er den verste kjøringen jeg har opplevd på mine 22 år som vogntog-sjåfør. Det var derfor jeg stoppet i veien som jeg gjorde, som sagt etter å ha konferert med politiet på telefon, sier Nyland.

Det ble et sammenstøt mellom vogntogene ved stoppen.
Det ble et sammenstøt mellom vogntogene ved stoppen.

- Det er ikke tvil om at liv ble spart ved at Nyland stoppet i veien. Mange av dem som var blitt forbikjørt har takket for at noen fikk stoppet villmannskjøringen. Det var ikke én eneste av dem som sto i kø som klagde på at trafikken stoppet opp. Alle var glade for at mannen ble tatt med av politiet, sier Thronsen.

Vanskelig å forstå

Nyland synes det er vanskelig å forstå at ukraineren fikk lov til å kjøre ut av landet, og komme tilbake for å kjøre mer her etter kun tre måneder.

- Det er politiavhør, så er det god tur videre ut av landet og kom igjen om tre måneder for å kjøre mer. Jeg hadde forventet at lastebilen ble stående i Skjåk, og at den ukrainske sjåføren måtte ta bussen ut av landet, sier han.

Ukraineren og Nyland hadde en heftig diskusjon etter stoppen. En video av dette viser at ukraineren absolutt ikke var noen angrende synder men mente det hele var Nyland og Thronsens feil.

Ukraineren fikk et forelegg med seg på turen ut av Norge. Politiet opplyser til GD.no at det også vurderes en rettssak.

Powered by Labrador CMS