- Man kan ikke unngå å kjenne på følelsen av forhåndsdømming når førerkortet blir inndratt før man har avklart skyldspørsmålet, mener den uheldige sjåføren som havnet i den tragiske ulykken.

Uaktsomt drap-siktelse mot lastebilsjåfør henlagt

Fikk tilbake førerkortet i sommer, etter å ha vært uten i nær ett år.

Publisert Sist oppdatert

23. august 2021 mistet tre brødre livet i en tragisk ulykke på Flå i Hallingdal da de kolliderte med en lastebil.

Etter ulykken ønsket politiet å inndra førerkortet til lastebilsjåføren på stedet. Dette godtok ikke sjåføren fordi han mente at han ikke har gjort noe ulovlig. Retten besluttet imidlertid kort tid etterpå å beslaglegge sertifikatet. Sjåføren ble også siktet for brudd på veitrafikklovens § 3, og for uaktsomt drap.

Kan ikke bebreides

Før saken var avsluttet, besluttet politiadvokaten å gi sjåføren sertifikatet tilbake etter at dette var inndratt i nær ett år. To måneder etter, ble saken i sin helhet henlagt.

Dette bekrefter sjåførens advokat, Christian Arnkværn i Vectio.

Henleggelse

Henleggelse er en avgjørelse fra påtalemyndigheten om å frafalle tiltale eller ikke reise tiltale mot noen i en sak som har vært underlagt etterforskning.

Når etterforskningen i en straffesak er avsluttet, må påtalemyndigheten avgjøre om den skal reise tiltale. Dersom vilkårene for straffbarhet ikke er oppfylt, blir saken henlagt.

Når en straffesak er henlagt, har den som har vært under etterforskning krav på å bli betraktet som uskyldig. Dette regnes som en sentral rettighet i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 6.

Kilde: Store norske leksikon

- Statsadvokaten har henlagt saken, og sjåføren har ikke gjort noe straffbart. Det er slått fast at lastebilsjåføren foretok en forbikjøring i forkant av ulykken, men dette var ikke årsaken til at ulykken skjedde. Det er nå avklart at sjåføren ikke kan bebreides for ulykken, og heller ikke for hendelsesforløpet som ledet frem til den, sier Arnkværn.

Politiadvokat Andrea Finckenhagen bekrefter overfor NRK at saken er henlagt:

- Saken henlegges fordi det ikke kan bevises at sjåføren gjorde noe galt da ulykken skjedde, sier Finckenhagen.

- Unødvendig yrkesforbud

Sjåføren har som en følge av etterforskningen vært uten førerkort i nesten ett år.

- I realiteten har sjåføren vært underlagt et yrkesforbud. Hadde han blitt hørt innledningsvis i saken, ville dette vært unngått, understreker Arnkværn.

Han har tidligere uttalt at sertifikatet ikke skulle vært beslaglagt i utgangspunktet.

- Grunnen til det, er at det var berettiget tvil rundt skyldspørsmålet. Det var en helt forferdelig tragisk ulykke, men det skal likevel ikke gå automatikk i at man beslaglegger førerkort før man vet hvem, eller hva, som forårsaket ulykken, sier Arnkværn.

- En yrkessjåførs største frykt

Etter at det ble kjent at saken ble henlagt, har Norges Lastebileier-Forbund (NLF) vært i kontakt med sjåføren av lastebilen som var involvert i ulykken. Han forklarer at det som skjedde var at ulykkesbilen kom over i hans kjørefelt i høy hastighet, like etter at han selv hadde foretatt en kontrollert forbikjøring.

- Det er yrkessjåførens aller verste mareritt, å havne i en slik situasjon, forteller sjåføren til Lastebil.no.

Videre bekrefter han at han har vært preget av hendelsen, men forteller samtidig at han med god oppfølging og hjelp fra både NLFs kollegahjelp og kommunen, har kommet seg tilbake til hverdagen.

- Det har tatt på, men jeg har klart å finne en måte å leve med at ting ble som det ble, forklarer sjåføren.

Har kjent på forhåndsdømming

Nå har han fått sertifikatet tilbake og har kjørt på veien i vel to måneder.

- Nå er det først og fremst fint å få være tilbake i jobb, og ting fungerer tilnærmet normalt. Det er en stor lettelse. Jeg har heldigvis ikke blitt redd for å kjøre, og jeg regner med at det skal gå bra videre også, sier sjåføren.

Som tidligere nevnt, beslagla politiet sertifikatet like etter ulykken.

- Man kan ikke unngå å kjenne på følelsen av forhåndsdømming når førerkortet blir inndratt før man har avklart skyldspørsmålet. Det har heller ikke gått ubemerket hen at det har tatt såpass lang tid før påtalemyndigheten fikk gjort opp en mening på hva som egentlig skjedde den dagen. Det har vært belastende, sier sjåføren.

Nå er han derimot svært glad for at saken er avsluttet og henlagt.

- Nå er det siste loddet tatt av mine skuldre, sier han.

Powered by Labrador CMS