Som lærling i anleggsmaskinførerfaget lærer Janne Espedal å håndtere anleggsmaskiner.
Som lærling i anleggsmaskinførerfaget lærer Janne Espedal å håndtere anleggsmaskiner.

Yrkesdrømmer om store anleggsmaskiner

- Jeg har elsket store maskiner så lenge jeg kan huske, smiler Janne Espedal (20). For NCC-lærlingen var anleggsmaskinførerfaget et naturlig valg.

Publisert Sist oppdatert

Hun er odelsjente, håndterte gårdstraktoren fra hun var seksten og kjører BMW med «kjekk» motor privat. Så da Janne Espedal fikk sjansen til å lære faget med store anleggsmaskiner, var det midt i hennes «gate».

- Store maskiner har alltid vært populært i mitt hode, så dette er kult, forteller Janne. Siden mai 2016 har hun vært lærling ved NCC Helle sandtak i rogalandskommunen Forsand. Pukkverket produserer steinmaterialer, og store anleggsmaskiner som hjullastere, dumpere og gravemaskin er derfor daglige arbeidsredskap i håndteringen av tunge steinmasser.

Bestått prøve for maskinførerbevis er blant det første hun har gjennomgått i lærlingtiden. I tillegg til faglig opplæring i kjøring og vedlikehold av anleggets maskinpark, er Espedal også med på pukkverkets øvrige daglige arbeidsoppgaver.

- Jeg deltar i det meste som skjer her. Og jeg får hjelp av de som jobber på anlegget, som forklarer meg hvordan de enkelte arbeidsoppdragene skal utføres. Det fungerer bra, og det er fint å kunne lære å mestre noe på denne måten.

Ekstra oppfølging

Som lærlingfadder ved Helle, sørger driftsleder Per Thu for ekstra oppfølging og vurdering underveis i læreperioden. Ved NCC Helle har en for tiden også én lærling innen transportfag, og denne måten å rekruttere nye fagarbeidere er langt på vei avgjørende for anleggsdriften, mener Thu.

- NCC trenger gode fagfolk og skal alltid ha et visst antall lærlinger blant våre arbeidstakere. Anleggsbransjen er fortsatt preget av menn, gjerne med betydelig snittalder, så å ha Janne som lærling gjør derfor bra både for arbeidsmiljøet her på anlegget og for økt rekruttering av jenter inn i bransjen, sier han.

Driftsleder Per Thu ved Helle sandtak forklarer hvordan arbeidsoppgavene skal løses.
Driftsleder Per Thu ved Helle sandtak forklarer hvordan arbeidsoppgavene skal løses.

Selv synes Espedal at hun blir tatt med på de operasjonene som utføres ved anlegget på lik linje med de andre medarbeiderne.

- En må utføre de arbeidsoppgavene en får. Hvem som er på arbeid og hvor det trenges arbeidskraft avgjør også hva som til enhver tid skal utføres og hvordan arbeidsdagen blir, sier hun.

- Må være interessert

Etter endt læretid, og gjennomført fagprøve ved utgangen av 2018, kan 20-åringen se frem til fast jobb som anleggsmaskinfører.

Med fagbrevet kan odelsjenta også håndtere anleggsmaskiner hjemme på gårdsdriften. Hun anbefaler gjerne andre unge til å starte yrkeskarrieren som lærling.

- I dette faget må en være interessert i store maskiner, og en må kunne like presisjonsarbeide som det å håndtere en gravesmaskin, sier hun. Å være eneste jente blant pukkverkets åtte arbeidskarer, plager henne ikke det minste.

- Jeg har blitt tatt godt imot og synes det er kjekt her, også det å kunne holde styr på alle mannfolkene, smiler hun.

Viktig rekrutteringsarbeide

Nye lærlinger er viktig for NCC, og selskapet ble nylig kåret til Årets lærebedrift 2016 i Agder av Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), blant annet for selskapets klare strategi om til enhver tid å ha 8-10 prosent av besetningen på lærlingsiden.

- Vårt lærlingearbeide tilfører NCC nye medarbeidere og ny kompetanse. Vi har ikke råd til å miste noen kull med lærlinger. Med vår omfattende virksomhet kan vi tilby et bredt utvalg av opplæringsplasser, der våre dyktige faddere gjør sitt til at læretiden blir trygg og god, sier lærlingansvarlig Even Hedland i NCC.