En av de to dumperne som måtte hentes.
En av de to dumperne som måtte hentes.

Tre dumpere ble stoppet

En fikk fortsette. Førerne av de to andre ble anmeldt og dumperne fikk forbud mot å kjøres videre.

Publisert Sist oppdatert

I en tungbilkontroll ved Kongsberg tirsdag 7. mars ble tre dumpere vinket til side. Disse var i ferd med å forflytte seg tomme fra oppdrag på den ene siden av byen til den andre på en BK10/50-vei.

Egenvekten på forakselen på alle var over ti tonn. To av dumperne kunne bare kjøres på veien med dispensasjon. Det var det bare den ene som hadde.

- Den tredje var på svarte skilter og var uansett for tung til å få dispensasjon, sier Thore Paulsen i Tungbilgruppen i Statens vegvesen, Region sør.

Dette var likevel ikke den alvorligste feilen: To av førerne hadde ikke førerrett på dumperne på offentlig vei. Der kreves det nemlig førerkort klasse C, eller klasse T når føreren har fått to års erfaring i klasse T eller har fylt 21 år.

I tillegg var den ene dumperen begjært avskiltet.

- Jeg tror dette handlet om uklarheter for dem. De ble ganske overrasket over kravene, sier Paulsen.

Førerne som manglet førerrett ble anmeldt for kjøringen på offentlig vei. Det samme ble eier av dumperne for sitt medansvar.

De to dumperne som ikke hadde dispensasjon/lov til å kjøres på offentlig vei, ble hentet med maskintraller. Det ble ikke gitt overvektgebyr, men den kreves gebyr for påskilting av den nå avskiltede dumperen.

STILLING LEDIG: