Se bergingen av gravemaskinene

22. desember ble den siste av de to gravemaskinene som havnet 200 og 260 meter fra land, over 20 meter under overflaten, heist opp.

Publisert Sist oppdatert

To gravemaskiner forsvant i det Granvinsvatnet da deler av riksvei 13 ved Holven skled ut 27. april. I november ble maskinene funnet ved hjelp av utstyr som måler magnetisme.

Da ble en bergingsaksjon planlagt. Ved å bruke heveballonger var det mulig å taue maskinene inn til land mens de hang under vannoverflaten. Vel inne ved land ble det brukt mobilkran for å heise gravemaskinene opp på maskintraller.

Den første maskinen, en Volvo 250,  ble berget torsdag 15. desember. Den andre, en Cat 329, ble heist opp av vannet torsdag 22. desember.

Dermed fikk eier Bertelsen & Garpestad AS dem på land som planlagt for juleaften. Begge maskinene bar preg av å ha vært med i et ras for så å ligge på bunnen av innsjøen i sju måneder.

AT.no får opplyst at begge maskinene er solgt:

- Slik det ser ut nå blir Cat-en forsøkt reparert, mens Volvo-en sannsynligvis blir hugget, sier prosjektleder Oddvar Stenberg Hamre i Bertelsen & Garpestad.

Bergingen ble foreviget av Panorama Hardanger (videoen over).

Powered by Labrador CMS