Tom Andre Høgsteggen vant NM for lærlinger innen anleggsmaskinfører-fag i Bergen 20. oktober.
Tom Andre Høgsteggen vant NM for lærlinger innen anleggsmaskinfører-fag i Bergen 20. oktober.

Yrkes-NM: Han er Norges beste anleggsmaskinfører

Tom Andre Høgsteggen fra Soknedal i Sør-Trøndelag ble kåret til Norges beste anleggsmaskinfører blant 32 lærlinger på yrkes-NM i Bergen 17. til 20. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Jevn og god kjøring i henholdsvis Hitachi beltegraver ZX85US-5 (dag 1), hjullaster ZW180-5 (dag 2) og Bell rammestyrt dumper B30E (dag 3) ga seier for trønderen.

- Det var ikke akkurat forventet. Jeg er litt overrasket egentlig. Men det er jo utrolig artig, sier den nybakte vinneren til Anleggsmaskinen

Til daglig er han å finne i anleggsmaskiner hos Terminalen Entreprenør AS i Trondheim.

Beltegraver, hjullaster og dumper

Trygve Rugsland Sundvoll (19) fra Birkeland i Aust-Agder og Steinar Fossbakken Røsten (19) fra Tynset i Hedmark kom på de neste plassene.

Det var Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) som sto for gjennomføringen av konkurransene når det gjaldt anleggsmaskiner i Bergen.

Nasta AS bidro med maskiner til mesterskapet.

Første dag fikk deltakerne prøve seg på graving og nedsetting av en kum ved hjelp av to beltegravere (Hitachi ZX85US-5).

På dag to sto parallell presisjonskjøring med hjullastere (Hitachi ZW180-5) på programmet.

Tredje dag var det parallell presisjonskjøring med dumper (Bell B30E). Les mer om disse øvelsene på MEFs Anleggsmaskinen.

Førerne er viktige

- Førerne er veldig viktige for oss. Det er proffe folk. Jeg er imponert over nivået på lærlingene i mesterskapet Bergen, sier markedsansvarlig Jannike Hansen i Nasta.

Statsminister Erna Solberg lot seg også imponere av maskinførerne, men holdt seg klokelig unna spakene selv (se egen video fra Solbergs Facebook-side under).