På befaring våren 2016. En entusiastisk Nikolay Øverland med vulkanen Beerenberg i bakgrunnen.

Peab på oppdrag i Arktis

Peabs sommeroppdrag på permafrost ved en aktiv vulkan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Tre spente bygningsarbeidere i Peab - Nilsen & Haukland skal tilbringe hele sommeren på den arktiske øya Jan Mayen – på oppdrag for Forsvarsbygg.

Den 7. juni reiste Nikolay Øverland og Jørgen Tinnesand fra Harstad med landgangsfartøyet M/S Maursund, med kurs for Jan Mayen. Kollega Tord Baardsen kommer etter litt senere. De tre skal jobbe på Jan Mayen hele sommeren, før de returnerer med fly tilbake til Oslo 10. august. Det blir en annerledes sommer for de tre bygningsarbeiderne.

- Vi føler oss heldige som får lov til å være med å utføre dette oppdraget. Vi har lang erfaring med å jobbe sammen, og trives godt i hverandres selskap, sier Øverland, som er Peabs formann på prosjektet.

Ingen hjemreise før august

Trivsel og godt samarbeid mellom de tre kollegene vil komme godt med på sommerens jobboppdrag. På Jan Mayen er det nemlig ingen telefondekning, og all kommunikasjon foregår via satellitt.

Det er heller ikke mulig å komme seg til eller fra øya utenom de bestemte reisetidspunktene. Første fly fra øya i sommerhalvåret er 10. august.

- Det er andre mennesker på jobb der i den samme perioden, så helt alene blir vi ikke. Vi kommer til å samarbeide mye med elektrikere og rørleggere, sier Øverland.

Permafrost i grunnen

Forvaltningen av bygninger på øya er utfordrende. Været preges av den kalde arktiske havstrømmen som møter det varme vannet fra Atlanterhavet. En del av Peabs oppdrag er oppretting og stabilisering av stasjonsbygget. Det ble reist på slutten av 1950-tallet, og var ment å skulle vare i 10 år. Bygget står på permafrost, er 120 meter langt og 8 meter bredt. Det har tre utstikkere på 70 meters lengde og 8 meters bredde.

- Det er store setninger flere steder i bygget. Vi skal blant annet jekke opp bygget og sikre det, forteller Øverland.

Drømmer om vulkantur

De tre arktiske arbeiderne skal bo i en forholdsvis nyrenovert forlegning. Der er det gjesteinnkvartering med egne soverom og felles bad. De gleder seg, men er også litt spente.

- Det er klart det blir en annerledes sommer. Jeg håper vi får anledning til å utforske øya litt når vi først er der. En tur til øyas vulkan Beerenberg står høyt på ønskelista. Vulkanen er 2277 meter og verdens nordligste, aktive vulkan. Det siste utbruddet skjedde i 1985, sier Jørgen Tinnesand.

Fakta Jan Mayen

•        Norsk polarøy
•        Ligger 550 km nordøst for Island og 500 km øst for Grønland
•        Avstanden til Norge er ca. 1000 km
•        Øya har verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg
•        Beerenberg er et av Norges høyeste fjell med en høyde på 2277 moh
•        Nesten hele Jan Mayen er fredet som naturreservat
•        Postnummeret er 8099
•        Øya administreres av fylkesmannen i Nordland uten av den er en del av Nordland fylke
•        Det er ingen fastboende på øya
•        Forsvaret ansetter 14, med ansvar for driften av flyplassen og annen infrastruktur
•        Meteorologisk institutt har 4 ansatte på øya

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS