Illustrasjonsbilde

Optimisme tross nedgang

Selv om det ble registrert nedgang i salget av anleggsmaskiner i Europa i 2015, er bransjeorganisasjonen for produsentene positiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det ble registrert en nedgang på 2,5% i salget av anleggsmaskiner i Europa i 2015 sammenlignet med 2014. Da er tallene fra Russland tatt med, og det russiske markedet stupte i 2015 på grunn av økonomiske sanksjoner etter den russiske annekteringen av Krim i 2014. Europa, minus Russland, økte med 3,5% i 2015 sammenlignet med 2014.

Store forskjeller

Dette kommer frem i den årlige økonomiske rapporten fra CECE (europeisk organisasjon for maskinprodusenter) som ble publisert like før påsken.

I noen markeder økte salgstallene med voldsomme sifre. For eksempel økte Italia med 40%, rett nok fremdeles fra et ganske lavt nivå. Frankrike derimot hadde et forferdelig år med nedgang på 25% i salget av anleggsmaskiner.

- Tyskland, Storbritannia og de nordiske landene er de mest stabile markedene, sier økonomiekspert Sebastian Popp i CECE.

Bra i Europa

I Russland er det fremdeles lave salgstall, men Europa uten Russland klarer seg imidlertid meget godt. Faktisk er Europa uten Russland blant topp tre regioner i verden når det kommer til salg av anleggsmaskiner.

Bare Midtøsten og India har bedre salgstall å vise til. Salget av anleggsmaskiner i verden hadde en tilbakegang på 11% i 2015 sammenlignet med 2014. Her kan utvilsomt mye av nedgangen settes på Kina som har hatt dramatisk nedgang i bygging av infrastruktur og hus i landet.

Positivt for produsenter som produserer i Europa, er at eksporten fra Europa økte med 4% de ti første månedene av 2015 til tross for sterk nedgang i verden ellers, melder CECE.

God tro på fremtiden

CECE tror salget av anleggsmaskiner i Europa er inne i en god periode nå. Slutten på 2015 var bra, og første kvartal i 2016 likeså. Produsentene tror de søreuropeiske landene vil fortsette å øke betydelig fra mange års nedgang. Spesielt begynner det å se lysere ut i Italia og Spania.

I Sentral-Europa og Øst-Europa er det store infrastrukturprosjekter på gang, noe som vil være en driver for godt maskinsalg i disse landene. CECE tror også Frankrike kan komme tilbake og nærme seg normalen.

Når det gjelder oss her i nord, blir vi av CECE plassert i en gruppe som CECE ikke tror kommer til å øke, men ei heller gå tilbake i særlig grad. De nordiske landene, Tyskland, Storbritannia, BeNeLux, Østerrike og Sveits tilhører sistnevnte kategori.

Tyrkia er en litt mer vrien nøtt. Potensialet er stort i Tyrkia, men den politiske situasjonen i Tyrkia og naboland som Syria, er ikke spesielt positive i forhold til et godt og stabilt marked. Russland er forventet å være omtrent som nå. Altså lavt.

Powered by Labrador CMS