LANGT UNNA: Her sitter en av de besøkende på messen i Barcelona og fjernstyrer en maskin i Eskilstuna, 220 mil unna, via mobilnettet. Ericssons Christian Norlin gir kyndig veiledning.

Fjernstyrer graver 220 mil unna

Her sitter «prøvekaninene» i Barcelona og fjernstyrer en gravemaskin i Eskilstuna.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det er den svenske simulatorprodusenten Oryx Simulation, Volvo Construction Equipment og Ericsson som sammen presenterte løsningen på messen Mobile World Congress. Messen ble arrangert i Barcelona denne uken og lokket 85.000 besøkende til den spanske byen.

Volvo CE leverte to minigravere til prosjektet, Oryx Simulation leverte simulator, og Ericsson tester ut mobilt 5G-nettverk. Fra Ericsson-standen kunne de besøkende sette seg i simulator og fjernstyre en minigraver utenfor messehallen i Barcelona og en annen hos Volvo CEs hovedkvarter i Eskilstuna, 220 mil unna. Alt kjøres over mobilnettet.

Fordelen med 5G kontra 4G som vi er vant til, er at 5G regnes som langt mer stabilt. Selv om 4G ikke er ferdig bygget ut ennå, regnes 5G som nødvendig for å ta unna den enormt økende datatrafikken i verden, og for å klare oppgaver som Volvo, Oryx og Ericsson testet i Barcelona denne uken. Selv om teknologien finnes nå, vil det ta lang tid før 5G-nettet er bygget ut, trolig rundt 2020 etter Ericssons spådommer.

- Ericsson satser på å nå industrien med 5G-nettet, det kan kalles et industrielt nett, sier Oryx-gründer Derny Häggström.

Oryx har produsert mange simulatorer tilpasset ulike produsenters utstyr, til opplæring av maskinførere. Simulatorene følger maskinens bevegelser, og dunker man uvørent borti en stein, vil man også kjenne det i simulatoren. Umeå-produsenten regner messen i Spania som gjennombruddet for bedriften. Tidligere har Volvo, Atlas Copco og andre hatt Oryx-simulatorer på sine stander til lek og testing for de besøkende. I Barcelona var selskapet en partner med Volvo CE og Ericsson.

Hvordan teknologien og mulighetene skal utnyttes, er det egentlig ingen som kan gi et fasitsvar på nå. Radiostyring av maskiner er ingen nyhet lenger, men fjernstyring via mobilnett åpner kanskje for annen type bruk enn radiostyringen gir idag. Kanskje kan teknologien benyttes til arbeid i kjernekraftverk, eller til farlige rivejobber? Kanskje i gruvemiljøer (der fjernstyring via radionett ikke er uvanlig idag)? Kanskje kan en fører fjernstyre både lastebil og gravemaskin fra samme konsoll? Kanskje kan teknologien brukes til noe vi ikke har tenk på nå?

- Vi jobber med idéer innen fjernstyring nå og håper å nå flere kunder innen kort tid, sier Häggström fra Barcelona-messen.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS