ENERGI I VANN: Foreløpige undersøkelser utført av Deep River viser at det er interessant med en prøveinstallasjon nordvest for Svelvikstrømmen. 
ENERGI I VANN: Foreløpige undersøkelser utført av Deep River viser at det er interessant med en prøveinstallasjon nordvest for Svelvikstrømmen. 

Skal suge energi ut av elver, hav og tidevann

Landets største slangeleverandør, Tess, har kjøpt seg inn i selskapet Deep River som satser innen fornybar energi.

Publisert Sist oppdatert

Tess har kjøpt 3,33 % av aksjene i forbindelse med en emisjon i Deep River AS. Drøbak-baserte Deep River har utviklet en undervannsløsning for å utnytte langsomtgående strømmer i elver, hav og tidevann.  Dette er første gang Tess går inn som aksjonær i en bedrift som tilhører det stadig oppblomstrende norske miljøet for fornybar energi.

Stort prosjekt i Litauen

Deep River AS i Drøbak ble etablert i 2008 og er et selskap som står på terskelen til en fullskala testfase av sin egenutviklede undervanns turbinløsning med tilhørende anlegg for kraftgenerering. I samarbeid med den litauiske stat er det inngått avtale om å installere 100 turbiner i den litauiske elven Nemunas river i løpet av 2015/16.

- Vi ønsker å få med oss aksjonærer som kan tilføre selskapet noe, sier daglig leder Reidar Vestby i Deep River AS.

Selskapet er blant annet støttet av Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Det er utstedt 100 000 aksjer i forbindelse med kapitalutvidelsen. 

Muligheter ved Svelvikstrømmen

Deep River ser på mulighetene for å teste turbinløsningen i forbindelse med Svelvikstrømmen på Østlandet. Det er utført foreløpige strømmålinger. Inntil videre er det pekt ut en lokasjon på nordsiden av Svelvikstrømmen som kan være velegnet for Deep Rivers teknologi. 

Opprinnelsen til kontakten mellom Tess og Deep River oppsto på et møte i nettopp Svelvik i juni 2014, da mulighetene for å utnytte Norges nest største malstrøm ble diskutert.

- Det pågår en bred og spennende utvikling for å utnytte fornybar energi, både til havs og til lands. Dette er en utvikling vi ønsker å være en del av, forteller daglig leder Erik Jølberg i Tess as. Han viser til at den voksende næringen er pekt ut som et spesialtema på den kommende industrimessen i Telenor Arena i siste halvdel av mars i år.