Administrerende direktør i Risa, Trond Viding Tvedt, er oppgitt over tilfeldig bruk av regelverket fra Statens vegvesen.
Administrerende direktør i Risa, Trond Viding Tvedt, er oppgitt over tilfeldig bruk av regelverket fra Statens vegvesen.

- Vilkårlig av States vegvesen

Risa etterlyser forutsigbarhet fra Statens vegvesen som byggherre.

Publisert Sist oppdatert
Vraket de tre laveste tilbudene

Rogalandsentreprenøren Risa mener det er vanskelig å forholde seg til Statens vegvesen som byggherre, og at det er vilkårlig hvilke krav som gjelder i ulike tilbudsrunder. på bygging av en strekning på riksvei 509, til tross for at de hadde det laveste tilbudet, fordi de ifølge Statens vegvesen manglet påkrevd dokumentasjon - en såkalt forpliktelseserklæring.

bygging av Hundvågtunnelen

Men tidligere i år signerte Risa blant annet en kontrakt sammen med Kruse og Smith Entreprenør på , uten å vedlegge noen forpliktelseserklæringer.

- Vilkårlig

- Problemet er at det er helt vilkårlig om man er kvalifisert eller ikke. Siden nyttår har vi skrevet seks kontrakter med States vegvesen på totalt ca. 1,1 milliarder kroner. Det har aldri vært spørsmål om forpliktelseserklæring på noen fag, sier administrerende direktør Trond Viding Tvedt hos Risa til AT.no.

Forpliktelseserklæringen det er snakk om er et dokument som viser at underentreprenører har forpliktet seg til å gjøre jobben som er beskrevet i tilbudet. I dette tilfellet var det snakk om at Risa ønsket å benytte seg av en underentreprenør til betongarbeider.

Det var en navngitt entreprenør i tilbudet, men det sto også en setning om at man kunne komme til å benytte seg av en annen entreprenør om Risa så det hensiktsmessig.

På grunn av den manglende erklæringen ble Risa, Stangeland Maskin og Vassbakk & Stol AS diskvalifisert fra tilbudsrunden, og jobben gikk entreprenøren som kom med det dyreste tilbudet - Kruse Smith.

- Ikke nytt

Statens vegvesen mener at Risa og de andre entreprenørene burde visst at en slik erklæring måtte være med.

- Risa var ikke kvalifisert

- Dette er ikke noe nytt. I den senere tid er det flere entreprenører som har mistet jobber på grunn av dette, sa seniorrådgiver Knut Bergo i Vegvesenet til tidligere.

Men som Risa påpeker har de tidligere fått jobber uten at forpliktelseserklæring er påkrevd.

I dokumentasjonen som ble vedlagt tilbudet, refererte Risa også til fem tilsvarende jobber de har gjort for Statens vegvesen tidligere. Blant prosjektene som ble nevnt var Solasplitten, som er et tilsvarende prosjekt og også forløperen til utbyggingen som nå skal skje på riksvei 509.

- Det som er vårt spørsmål er i hvilke fag forpliktelseserklæring gjelder. Gjelder det spunting, peling, asfalt, rekkverk, veimerking, sprengning, lysmaster, elektro, grøntanlegg osv.? Det er jo en mengde fag vi kjøper fra underleverandører i alle kontrakter, påpeker Trond Viding Tvedt i Risa.

Kan betong selv

Han understreker også at Risa i seg selv er kvalifisert til å gjøre betongarbeider.

- Vi har sentral godkjenning på betongarbeider fra Direktoratet for byggkvalitet som tilsier at vi har nødvendig kompetanse i Risa AS, sier Tvedt.

- Vi visste at det var fokus på dokumentasjon betong ved dette tilbudet. Vi har levert vår godkjenning og beskrevet i detalj hvordan vi har tenkt å gjøre arbeidet. Vi skrev at vi hadde tenkt å bruke underentreprenør, men det var ikke fast bestemt hvem det var, sier Tvedt, og legger til at det er helt vanlig å forhandle med underentreprenører etter at hovedkontrakter er inngått.

Klaget inn

påklaget innstillingen

Risa har nå altså fra Statens vegvesen, og det er noe vegvesenet må ta stilling til. Selskapet har også begjært en midlertidig forføyning for å utsette kontraktsinngåelsen inntil Klagenemnden for offentlige anskaffelser har gitt en rådgivende uttalelse i saken.

Statens vegvesen har frist til 19. juni med å sende dokumentasjon til Klagenemnden, og samtidig må de gå gjennom klagen fra Risa. Bergo hos Vegvesenet sier at saken vil bli prioritert, men at det likevel kan ta tid.

- I ytterste konsekvens kan prosjektet bil forsinket. Det kommer an på hvordan klagesaken går, sier han.

Les tidligere artikler om saken:

Tilbudsåpningen: Risa klager på vraking Vrakingen: Vraket de tre laveste tilbudene Klagen: Risa klager på vraking Vegvesenets svar: - Risa var ikke kvalifisert