Kravene til tiltaksklasse 1, 2 og 3 er ikke avlyst, bare utsatt 1,5 år. Illustrasjonsbilde.

Er alt bare fryd og gammen?

Regjeringens utsettelse av - blant annet - ingeniørkrav for tiltaksklasse 3 har ført til at du ikke er for sent ute...du er bare ute i siste liten, skriver Arne Birkedal, daglig leder Teknisk Senter AS i en kommentar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

KOMMENTAR: Jeg merker meg en høy stemning i anleggsbransjen for tiden. Det er godt med jobb og mange store prosjekter er i anmarsj. I vår region opplever vi faktisk at et stort prosjekt blir anbudsrunden avlyst på grunn av bare to firma er pre-kvalifisert. Nå kan det ha noe med størrelsen på prosjektet å gjøre, men det sier også litt om høy aktivitet hos de største aktørene i bransjen.

Men hva skjer i kulissene når det gjelder framtiden for bransjen? Over lengre tid så har også papirveldet, dokumentasjons-, HMS-kravene nådd oss. Og ingen hverken kan, vil eller bør reversere dette. For det har nok vært litt «texas» av og til.

Dette skulle løftes opp ved at det for flere år siden ble innført nye regler om godkjenning av foretak, det være seg lokal eller sentral godkjenning. Det ble også innført tiltaksklasser. Tiltaksklasse 1 for enkle jobber med liten risiko og tiltaksklasse 3 for de største jobbene hvor risikoen er stor. Og så ble nye skjema en viktig del av hverdagen: Sjekklister, sikker jobbanalyse, risikovurdering mm. Og også KUT-skjema. Skjema for søknad om å være kontrollerende utførende av jobben. Så her skal entreprenøren selv kontrollere at han selv gjør en god jobb som han selv skal gi et godkjenning stempel på. En artig øvelse. Her kreves kompetanse og kunnskap om lover og forskrifter.

Men alt dette har faktisk til sine tider fungert. Våre entreprenører er solide folk med en utrolig stolthet til yrket sitt og til jobben de utfører.

Arne Birkedal, daglig leder Teknisk Senter i Flekkefjord.

Nye krav fra 1. januar 2018

Så skjer det neste fra myndighetene. Fra 1. januar 2018 kreves fagbrev for tiltaksklasse 1, fagskole eller lignende for tiltaksklasse 2 og ingeniør for tiltaksklasse 3. Ingen overgangsordninger. Slik blir det. Teknisk Fagskole kreves for å grave en stikkledning ut i vei, eller for å grave en kabelgrøft i en offentlig vei. Panikken bredde seg utover. Vi (Teknisk Senter, red. anm.) som akkurat da kom fram med et tilbud til en tilpasset fagskole for anleggsbransjen merket dette trykket. Mange var rimelig frustrerte og redde for framtiden for seg og sitt firma.

Dette ble for vilt, du kan ikke over natten avskilte en stor del av bransjen. MEF var på banen og med Julie Brodtkorb i sjefsstolen som kjente disse tiltakene godt fra sitt tidligere verv. Her fikk bransjen en god talsperson for sin sak. Og beskjeden kom. Ingen overgangsordninger. Nei vi glemmer hele greia. Lothepus reddet jobben sin skriver VG

Teknisk Fagskole

Teknisk Senter i Flekkefjord

 Teknisk Senter i Flekkefjord er et samarbeid mellom industrien og skolene i regionen, med det formål å øke interessen for realfag og teknikk blant ungdom.

Arne Birkedal er daglig leder for Teknisk Senter AS i Flekkefjord. Han har bakgrunn som maskinentreprenør og mangeårig lærer i anleggsteknikk på Time videregående skole.

Jeg har i min presentasjon av fagskole-tilbudet til bransjen ment at dette er en god mulighet til å få løfte bransjen enda noen hakk. Tilbudet til lærlinger er godt fundamentert gjennom videregående skole, lærlingeordninger og opplæringskontorer.

Men mye stopper der. Tilgangen til muligheter for å la praktikeren komme seg videre i utdanningsløpet har vært en godt skjult hemmelighet. Dette ville vi gjøre noe med. Vi vil åpne veien mot fagskole, ingeniør og kanskje videre også. Og søknaden på studiet viste at det er et behov i bransjen. 60 søkere til 30 plasser!

Men så slår myndighetene retrett. For en beskjed å gi til studenter som nå har startet dette løpet. Skal kravene glemmes? Slik de har gjort med kravene til ADK. Eller kravet om at du må ha fagbrev som anleggsgartner for å lø en steinmur. Her ligger en liten kime til frustrasjon for mange entreprenører. Her nytter det ikke med fagskole engang. Selv om du her må regne på belastninger av konstruksjoner.

1. januar 2020

Dette er vel ikke første gang det er blitt ropt Ulv Ulv. Hva kommer som det neste trekk? Hva har departementet som planer for 1. januar 2020? Har de tenkt å gjøre en like slett jobb i forkant som de har gjort denne gang?

Hvem snakker de med før de kommer med nye gode ideer som de bare glemmer over natten igjen? Hvor kommer retretten av ADK-kravene fra, og hvor har de fått informasjon om at anleggsgartnere er de med kompetanse på bygging av større steinmurer fra?

Nei, dette er ikke bra nok fra departementet. De opptrer lite gjennomtenkte. Og til deg som har begynt på fagskole, eller har planer om å ta denne utdannelsen, så er det bare å kjøre på. Kravene vil komme etterhvert.

Til og med Lothepus må nok ta noen grep innen rimelig tid. Det kan bli neste reality-serie: Lothepus på skolebenken.

Men han må raske på. Faktisk har reverseringen nå gjort slik at du ikke er for sent ute, du er bare ute i siste liten.

Arne Birkedal
Daglig leder Teknisk Senter
Flekkefjord 5. desember 2017

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS