Tine var først ut i Norge med å reservere Nikola One.

Tine skal bli Europas mest miljøvennlige

Tine har en en ambisjon om å ha Europas laveste klimagassutslipp per liter melk levert til forbruker i 2025.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

- Vi er allerede et godt stykke på veien mot målet, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, Lars Galtung, og viser til at hele verdikjeden fra gård til bord skal levere på miljø.

Tines meierier benytter seg av i dag av energi som er over 80 prosent fornybar. Og i 2025 skal alle meieriene og transportvirksomheten være over på fornybare energikilder. På meieriene er det elektrifisering og bioenergi som erstatter fossil energi.

- Vi er kommet så langt i det grønne skiftet på produksjonssiden at vi ikke lenger snakker om muligheter, men konkrete resultater, sier Galtung.

Kumøkk, hydrogen og elektrisitet

Tine satser også på «kraftfulle miljøtiltak» innenfor transport. Samvirket kjører 58 millioner km i året, og mye av utslippene knyttet til industrisiden, kommer fra transport av melk og varer. Når det gjelder alternativene til fossil energi på transportsiden, tror ikke Galtung at det finnes et fasitsvar på dette i dag:

- Vi tror fremtidens transport kommer til å basere seg flere energiformer. El kan fungere godt i forhold til distribusjon i byene, mens bioenergi og hydrogen kan være gode løsninger for mellom- og langtransport, sier Galtung.

Han viser til at Tine i disse dager fyller flere biler med biogass fra kumøkk og husholdningsavfall hos Greve Biogass i Vestfold.

- Vi kjører da på møkk fra våre egne kuer, og dette er sirkulærøkonomi i praksis.

Tine har også, som den første transportaktøren i Norge bestilt Nikola One. Bilen, som er ment for langtransport, skal ha over 1000 hk og gå på elektriske motorer drevet av hydrogen.

Den klimasmarte bonden

Også hos bonden skjer det mye spennende på energisiden, opplyser Tine i en pressemelding. Mange melkebønder har erstattet fossile energikilder med bioenergi, for eksempel flis, mens andre satser på solceller og vindkraft. Tine har også utviklet en miljøkalkulator som nå gir bonden en oversikt over klimagassutslippene per liter produsert melk.

- Sammen med gode klimaråd fra rådgivningskorpset vårt, kan bonden iverksette mange effektfulle tiltak både i forhold til fôrsammensetning og når man høster graset med tanke på fiberinnhold. Noen av tiltakene kan i sum gi 20 prosent lavere metangassutslipp fra kua, sier Galtung.

- I sum vil alle tiltakene skape de mest bærekraftige meieriproduktene i markedet.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS