IMPONERT: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sa etter prøveturen at han syntes det var fascinerende at føreren i bilen satt og pratet uten å røre ratt eller pedaler, samtidig som de begge så at flystripa på Fagernes ble brøytet.

- Fremstår som nært

FAGERNES (AT.no): Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tok seg fri fra bekymringene rundt den mulige regjeringskrisen, og dro til Fagernes for å se på førerløst ryddeutstyr for flyplasser.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Les mer om den førerløse løsningen som ble vist her

Etter å ha sittet på i lastebilene som brøytet en forhåndsplanlagt rute som ble sendt til et kontrollsystem i bilen, virket ministeren optimistisk på når dette kan komme i drift.

- For meg fremstår dette som nære etter å ha sittet på og sett rattet gå rundt og plogen brøyte snø uten at føreren gjør noe. Det er viktig at vi ligger langt fremme på slik teknologi for å skape ekspertise på området og skape arbeidsplasser. Men det må fungere om man for eksempel skulle miste GPS-signalet, og det gjenstår nok litt tid fremdeles. Men dette er en fantastisk milepæl. Jeg husker at det ikke er lenge siden Avinor initierte dette, sier samferdselsministeren til AT.no.

Han påpeker at mange snakker om Google-bilen, og legger til at vi nå har vår egen løsning her i Norge. På noe lengre sikt tror han teknologien kan bli med inn i lastebilene på veiene, hvor for eksempel systemene hjelper føreren på veien, og at føreren kan gjøre andre ting underveis på turen. Han påpeker at dette er lengre frem enn at systemer kan benyttes på lukkede områder.

Powered by Labrador CMS