Tømming av oljetanker ved Sporveiens verksted på Ryen ga oljelekkasje som rant ut i Oslofjorden.
Tømming av oljetanker ved Sporveiens verksted på Ryen ga oljelekkasje som rant ut i Oslofjorden.

Oljelekkasje ved tanktømming

Feilslått tømming ga oljelekkasje på 50.000 liter i Oslofjorden.

Publisert

Under tømming av gamle tanker med fyringsolje på Sporveiens verksted på Ryen i Oslo oppsto det onsdag 30. mai en oljelekkasje. Deler av innholdet i tankene rant over i overvannsløpet og har deretter rent ut i Alnaelva og senere Oslofjorden.

Osloby.no melder at det var til sammen 50.000 liter fyringsolje som rant ut i Alnaelva i Oslo – politiet ba folk slutte å bade på det populære badestedet Sørenga.

- Sporveien beklager sterkt den situasjonen som er oppstått, står det i en pressemelding sendt ut dagen etter. 

Leide inn eksperter

Bruk av fyringsolje er for lengst faset ut ved Ryen verksted. Tømmingen av tankene er et miljøtiltak som gjøres i forbindelse med en planlagt oppgradering av verkstedområdet. Oljetankene som er knyttet til fyringsanlegget skal fjernes, og de måtte tømmes fordi de inneholdt en betydelig mengde olje.

Sporveien i Oslo er Norges største leverandør av kollektivtransport målt i antall reiser. I datterselskapene Sporveien Trikken, Sporveien T-banen og Unibuss ble det i 2017 gjennomført om lag 267 millioner enkeltreiser.

Til dette arbeidet ble spesialistfirmaene TT Teknikk og Norsk Spesialolje AS engasjert. Dette er ikke en oppgave der Sporveien innehar egen kompetanse, og kvalifiserte eksperter ble derfor hentet inn for å tømme tankene på en forsvarlig måte, skriver Sporveien i meldingen.

- Vi er svært lei oss

Omstendighetene som førte til utslippet etterforskes av politiet og Sporveien bistår med alle aktuelle ressurser i etterforskningen.

- I Sporveien er vi svært lei oss for den oppståtte situasjonen, og vi beklager den dypt. Dette er fortvilende og vi gjør alt vi kan for å bistå i såvel opprydding som videre arbeid med å avklare årsaksforhold og ansvar. Vi beklager sterkt overfor Oslo innbyggere at denne situasjonen er oppstått, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunn Torgeir Kristiansen.