NYTT: Det nye grovknuser­verket til Franzefoss Bruk Lia ble tatt i bruk august 2018.
NYTT: Det nye grovknuser­verket til Franzefoss Bruk Lia ble tatt i bruk august 2018.

Knuseverk i rekordfart

NYTT ANLEGG: Franzefoss Pukk var i gang med oppgradering av mellomknuseren på Lia pukkverk i Trondheim da også grovknuseren sa takk for seg.

Publisert

Det gjorde at Franzefoss Pukk fikk det travelt med å prosjektere og bygge en ny grovknuser samtidig.

Iløpet av de siste årene har Franzefoss Pukk også bygget ny produksjonslinje på Steinskogen, i tillegg til at siktelinjen på anlegget i Vassfjell er blitt betydelig oppgradert. Selskapet har hentet erfaring fra disse utbyggingene da Lia også skulle fornyes.

- Vi var halvveis ut i byggeprosessen på det nye mellomverket da det gamle grovknuseverket ikke ville mer. Planen var opprinnelig å utbedre grovknuseren til å oppfylle dagens krav, sier teknisk sjef Pål Richard Thomas i Franzefoss Pukk.

Gikk for norsk

Dette skjedde sent på høsten i 2017. Dermed startet en intens planlegging internt i Franzefoss for å prosjektere et nytt anlegg.

Nordic Bulk ble valgt som partner for å designe og levere det nye anlegget til Franzefoss Pukk på Lia.

MATING: Tid for å mate knuseverket med godsaker fra fjellet.
MATING: Tid for å mate knuseverket med godsaker fra fjellet.

- Vi valgte en norsk leverandør av dette anlegget, både for å kunne ha en tettere dialog under hele byggeprosessen, og for å få tettere kontakt med ettermarkedet da vi kom i drift, sier Pål Richard Thomas.

Franzefoss har tidligere brukt utenlandske leverandører på sine knuseverk, men så altså store fordeler ved å velge en norsk.

FORBEREDT: Pukkverket er forberedt til det også skal bygges nytt finknuseverk.
FORBEREDT: Pukkverket er forberedt til det også skal bygges nytt finknuseverk.

Grovknuseren kom i drift i august 2018. Den har fungert svært godt, og det har vært lite innkjøringsproblemer. Også mellomknuseverket som ble satt i drift i mars 2018, har hatt høy oppetid.

Større planer

Hensikten med oppgraderingen av Franzefoss Pukk avd. Lia, er å kunne møte en økt etterspørsel på grovpukk.

Med nye knuseverk har de doblet produksjonskapasiteten. Det som nå er bygd, er også klargjort for neste byggetrinn som er et nytt finknuseverk. Dette skal integreres sømløst.

Mye av byggetiden har gått med til å forberede bygningsmassen knuseverket skulle inn i. Mange av komponentene Nordic Bulk har levert er modulbasert, selv om knuseverket på ingen måte er lagervare.