Dette er den første JCB TM 420 teleskophjullasteren som Rosendal Maskin AS har levert i Norge.

Kan gå ned 5 tonn i størrelse med teleskop

LANGHUS (AT.no): Med Norges første JCB TM 420 teleskophjullaster på plass, kan AS Follo Truckutleie gjøre jobben de tidligere har trengt 5 tonn tyngre hjullastere til. Fordelene for bedriften er flere.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Jobben består i stor grad i å laste opp avfallscontainere som står på bil eller henger. På det høyeste er det 4,2 meter opp til kanten, og det går med over en meters margin for nykommeren på avfalls- og gjenvinningsanlegget på Langhus i Akershus.

Selskapet har normalt benyttet to hjullastere, begge i 15-tonnsklassen, eller materialhåndteringsmaskinen til denne jobben. Men da teknisk leder Bjørn Didrik Prytz fikk nyss om JCB-teleskophjullasteren, var han ikke i tvil om at dette var rett maskin for deres bruk.

- Vi har aldri hatt slik maskin før, men da jeg kom over en JCB teleskophjullaster som er litt mindre enn denne, og hørte at de som brukte den ikke fikk fullrost den nok, forsto jeg at dette ville være riktig maskin for oss i tilfelle den kom i litt større utgave, sier Prytz.

4,2 tonn løftekapasitet

Da JCB noe senere lanserte en større modell, passet det selskapet perfekt. Og nå står altså 10,5-tonneren på anlegget deres på Langhus. Maskinen har tipphøyde på 5,45 meter, og lastekapasitet er 4,2 tonn.

Så lenge man laster og hever teleskopbommen rett opp, klarer den 4,2 tonn «hele veien». Skyter man teleskopbommen maks rett ut horisontalt, reduseres maks lastekapasitet til 2250 kg. Teleskophjullastere fra JCB kommer også i to mindre versjoner, TM 220 og TM 320 (løftekapasitet på 2,2 tonn og 3,2 tonn), men AS Follo Truckutleie trengte den største.

- Dette er en stor maskin i en liten innpakning, sier Prytz.

Viktige funksjoner

Rekkevidde er et av de viktigste kriteriene for bedriften som sorterer 30.000-40.000 tonn i året. Daglig lastes det opp rundt 70 biler i døgnet. Krok-containerne kan settes på bakken for lavere lastehøyde, men det er meget tidsbesparende å laste dem opp mens de står på bil/henger.

Et annet viktig poeng for AS Follo Truckutleie er fleksibiliteten som den nye teleskopmaskinen gir. Maskinen er betydelig mindre, og dermed smidigere enn 15-tonnerne. Mindre «å dra på» gir også redusert forbruk.

- Vi har BM-feste på maskinen og bytter redskap hele tiden. Det går i skuffe, pallegafler, klemgafler og kost. For eksempel er det mye lettere å laste opp en sjøcontainer med denne. Man kan for eksempel kjøre papir inn i containeren i klemgafler, stoppe maskinen og skyve lasten på plass med teleskopen, sier Prytz.

Det sier seg selv at både innvendige vegger på containeren og lakken på maskinen kan få kjørt seg om man skal justere og romstere med en maskin inne i en container.

Spent på responsen

Importør Rosendal Maskin AS tror det kan åpne seg et nytt marked med TM 420. Med 145 hk effekt fra JCB Ecomax-motoren (Steg IV, kun AdBlue), 10 tonns maskinvekt, 4,2 tonns løftekapasitet og 5,45 meter rekkevidde, er dette en maskin som kan gjøre en jobb under tøffe forhold.

- Avfall og gjenvinningsmarkedet er definitivt interessant for denne maskinen, sier selger Henning Sagholen.

- Nå som teleskophjullasteren er kommet i en større modell, skal det bli veldig interessant å se på responsen fra anlegg og industri. TM 320 har vært mest aktuell for landbruk, sier Dagfinn Søgård som har ansvaret for teknisk support for JCB hos Rosendal Maskin.

 

Etter en times prøvekjøring, var det god stemning på anlegget til AS Follo Truckutleie på Langhus. Fra venstre: Dagfinn Søgård og Henning Sagholen fra Rosendal Maskin AS, Bjørn Arvid Prytz og Bjørn Didrik Prytz fra AS Follo Truckutleie.
4,2 meter er den høyeste karmen på container-hengerne. Lett match for JCM-maskinen som klarer 5,45 meter i full strekk.
Med bommen helt inne fungerer maskinen som en vanlig hjullaster, her i gang med å fylle skuffa.
Powered by Labrador CMS