Bak den nye Liebherr-kranen skimtes ferdigstøpt fundament til kommende kontor- og verkstedbygg.
Bak den nye Liebherr-kranen skimtes ferdigstøpt fundament til kommende kontor- og verkstedbygg.

Satser tungt i Drammen

Nystøpt betongfundament (30x21 meter) ligger klart for byggestart på høyre side straks man svinger inn på tomta. Brakkeriggen ser man til venstre, og mellom disse står mobilkraner, lastebilmonterte kraner og trekkvogner sirlig oppstilt.

Publisert Sist oppdatert

Kynningsrud Nordic Crane har hatt base på Dalen Industriområde i Drammen en god stund. Nå er tiden kommet for å satse sterkere i området, samtidig som det legges til rette for ytterligere vekst sørover mot Telemark og Sørlandet.

- Grønt er kult, sier Åge Dagfinn Askeland som innrømmer at han ikke har ­problemer med å identifisere hvor han er fra når han stiger ut av firmabilen.
- Grønt er kult, sier Åge Dagfinn Askeland som innrømmer at han ikke har ­problemer med å identifisere hvor han er fra når han stiger ut av firmabilen.
En velassortert bilpark med lastebilkraner og semitrailere står klar for bruk.
En velassortert bilpark med lastebilkraner og semitrailere står klar for bruk.

Leder to avdelinger

- Nå venter vi på siste godkjenning før sluttarbeidene på nybygget her i Drammen kommer i gang. Bygget blir på drøye 600 m², vi får to vaskehaller, verksted, kontorer og lager. Planen var å være på plass til jul, men det drøyer nok et par måneder ut på nyåret. Det blir som en ny verden. Alle ansatte ser frem til innflyttingen og en slutt på sin langvarige brakketilværelse, sier avdelingsleder Åge Dagfinn Askeland.

Han ble ansatt som avdelingsleder i Drammen for et halvår siden, og leder samtidig også avdelingen i Hønefoss. Askeland kommer fra Haugesund hvor han har drevet kranfirma, og senere også vært engasjert med montering av vindmøller ved prosjekter i Sverige og Finland.

«Me fikser alt»

- Med arbeider i såkalte grønne utviklingsprosjekter passer det vel bra å bli engasjert i et helgrønt firma, Askeland?

- Det kan man trygt si. Kynningsrud valgte tidlig grønt som firmafarge, noe hele kran- og bilparken bærer preg av. Riktignok har vi fortsatt noen gule kraner og et par biler som venter på riktige firmafarger, sier han med et smil og legger til:

- Det viktigste er likevel at vi har kran- og transportutstyr hvor vi kan leve opp til firmaets motto (i Haugesundversjon), «Me fikser alt, løfter og transporterer».

Vil ha kjempe

Den nyeste mobilkranen i Drammensavdelingen er en 100-tonns Liebherr, men kranparken omfatter en rekke modeller fra Demag og Liebherr fra 50 til 160-tonn. På Askelands ønskeliste står også en 200-250 tonns mobilkran.

Når det gjelder bilkraner viser han til en flunkende ny Volvo FH-montert Effer 95, og i det assorterte programmet på plassen står også semitrailere og uttrekkstraller, lange og brede for transport av tunge kolli. Blir det tyngre transporter enn kapasiteten på utstyret ved avdelingen, er løsningen å søke hjelp hos en av de andre avdelingene hos Kynningsrud eller av Kynningsrud Spesialtransport.

Kjører selv

Totalt er det 20 ansatte i Drammens-avdelingen og 5 på Hønefoss.

- Vi er i vekst og i beit for noen flere førere av lastebilkraner, sier Askeland.

Selv tar han gjerne plass i førerhytta, og det spiller ingen rolle om det er en mobil- eller lastebilkran som skal betjenes.

- Alt som har med løft å gjøre er gøy, sier avdelingslederen som dyrker en noe uvanlig sport, sprangridning.