BALANSERER: Menzi Muck-maskinen balanserer oppe i fjellskråningen i Hyllestad kommune i tidligere Sogn og Fjordane for å bore fjellbolter og rense unna løsmasser.
BALANSERER: Menzi Muck-maskinen balanserer oppe i fjellskråningen i Hyllestad kommune i tidligere Sogn og Fjordane for å bore fjellbolter og rense unna løsmasser.

- Det eneste alternativet

KLATREMASKIN: Da fjellbolter skulle bores inn i, og løsmasser fjernes fra denne fjellsiden, var det ikke «hipp-som-happ» hvilken maskin man satte på jobben.

Publisert

Bildene A&T har fått tilsendt fra Vestland fylkeskommune er mildt sagt spektakulære. I terrenget like over en stupbratt fjellskjæring mellom bygdene Leirvik og Heggebø i Hyllestad kommune i tidligere Sogn og Fjordane, balanserer en Menzi Muck klatremaskin. Det skal bygges en gang- og sykkelvei nedenfor, og området over ble i vinter sikret, både med fjellbolter for å sette opp jordskredgjerde og ved å rense unna løsmassene som lå på fjellet.

Tøffe forhold

Mesta Fjellsikring utførte arbeidet sammen med Mesta Anlegg, og dette er en type jobb hvor man må vite godt hva man gjør. I en melding fra Vestland Fylkeskommune opplyses det at en Menzi Muck klatremaskin var eneste alternativ å sende opp på denne jobben.

– Der maskinen går opp skjæringen er det ca. 40 grader, men området maskinen jobber i er på rundt 25-30 grader. Kanskje noe mer noen steder. Vi har brukt maskinen i brattere terreng, men utfordringen er den 10 meter høye skjæringen utenfor. Den vil du ikke rulle utfor, sier prosjektleder Even Meisterplass i Mesta Fjellsikring.

Spesiell maskin

Menzi Muck er en maskin som bygges i alpelandet Østerrike. Den har fire hjul med styring på alle og et meget spesielt understell med bein som kan heves og senkes uavhengig av hverandre. Maskinen omtales som edderkoppmaskin på grunn av de egenskapene den har.

GANG- OG SYKKELVEI: Nedenfor fjellskrenten skal det bygges gang- og sykkelvei, men området overfor måtte først sikres mot jordras.
GANG- OG SYKKELVEI: Nedenfor fjellskrenten skal det bygges gang- og sykkelvei, men området overfor måtte først sikres mot jordras.

Den 16 tonn tunge maskinen er forankret i en vaier som igjen er festet til tre bolter som hver tåler ti tonn. Det er ikke meningen at maskinen skal henge i vaieren, men at den er sikret om den skulle skli. Maskinføreren kan imidlertid også bruke vaieren til å vinsje seg opp om nødvendig.

Nøyaktig planlegging

Meisterplass sier arbeidet må planlegges nøye. Først må sikringsboltene bores ved hjelp at et avtagbart boretårn. Deretter byttes redskap, og man kan fjerne løsmasser med ei skuffe. Maskinen står bedre på jord enn glissent fjell. Maskinføreren har også med seg en ekstra hjelpemann oppe i fjellsiden for å holde kontroll med blant annet vaieren og for å kunne varsle om noe oppstår.

Det var også med en geolog fra Vestland fylkeskommune som bisto om man kom opp i vanskelige problemstillinger.

Menzi Muck Scandinavia AS er norsk representant for de spesielle østerrikske maskinene i Norge.